Latvijā pieaudzis mazo alus darītavu skaits

2 komentāri

Izrādās, ka pēdējo 10 gadu laikā mazo alus darītavu skaits Latvijā ir palielinājis četras reizes.

Alus darītavā ”Valmiermuiža” notiek skalojumu ūdeņu mikrobioloģiskās analīzes, lai pārbaudītu alus mucu tīrību. Alus darītavas ”Valmiermuiža” kvalitātes vadītāju Daigu Vilcāni var apskaust jebkurš alus mīlis – viņas pienākumos katru darba dienu ir šā dzēriena degustācija.

“Katru alu no katras tvertnes degustējam pirms filtrēšanas. Katrs rīts sākas ar alu, mani visi apskauž, saka alus darītavas ”Valmiermuiža” kvalitātes vadītāja Daiga Vilcāne.

Tādās ikrīta degustācijās tiek novērtēta krāsa, dzidrums, aromāts. Kad ir pagaršots viens alus, Daigai obligāti jāiedzer ūdens, lai noskalotu iepriekšējās alus garšu, bet atklāsim nelielu noslēpumu: degustējot viņai nav jāizdzer vesela alus glāze.

Tikmēr alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis mūs aicina uz tās sirdi – vārītavu. Vārītavā satiekas pirmās trīs alus sastāvdaļas: ūdens, iesals un apiņi. Otrajā alus veidošanas posmā, stāsta saimnieks, jānofiltrē drabiņas.

“Kas ir graudu apvalciņi iesala graudam. Tādā veidā var paņemt visu saldumu, visu garšu, kas ir no grauda, bet trešajā katlā notiek reālā alus misas vārīšana, kur pieliek klāt garšvielas – tie ir apiņi,” skaidro alus darītavas ”Valmiermuiža” saimnieks Aigars Ruņģis.

Latvijā pēdējo 10 gadu laikā četrkāršojies mazo alus darītavu skaits – no 14 uz 59. Aigars šo tendenci izskaidro ar to, ka šādā formātā ir iespēja eksperimentēt. Piemēram, viņu darītavā ir jau 25 alus garšas.

“Iespējams meklēt jaunas radošas alus garšas un izmantot ne tikai klasiskās alus sastāvdaļas, kas ir ūdens, iesals, apiņi, raugs. Bet likt tām arī jaunas – koriandru, upeņu sulu, čili piparus,” stāsta Ruņģis.

Kopumā alus nozarei šogad Covid-19 krīzes dēļ klājās diezgan skarbi.

“Pirmajās šīs krīzes dienās apstājās tirdzniecība restorānos un kafejnīcās. Alus nozares uzņēmumos kritums bija vērojams līdz 40%, kas alus nozares vēsturē – nebijis realizācijas apjoma samazinājums,” saka Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Tāpēc alus lauciņa spēlētāji cer, ka Jāņi un vasara palīdzēs atgūties un mēs vismaz apsteigsim igauņus un lietuviešus, jo pēc šā dzēriena patēriņa kaimiņi pagaidām mums ir priekšā.

2 komentāri