Latvijā novāc pirmās arbūzu ražas; audzētāji slavē garšas īpatnības

Komentāri

Aukstā jūnija dēļ šogad nedaudz vēlāk nekā iepriekšējos gadus Latvijā sāk novākt pirmās pašmāju arbūzu ražas.

Lai arī arbūzu audzēšana Latvijā nepiemērotā klimata dēļ ir izaicinājums, to patlaban mēģina darīt vairāki desmiti cilvēku. Šobrīd tā vairāk ir pētnieciska aizraušanās, tomēr audzētāji optimistiski uzskata, ka Latvijā audzētie arbūzi ar laiku varētu ieņemt arī savu vietu tirgū – garšas ziņā tiem esot daudz priekšrocību, salīdzinot ar ievestajiem.

Piemēram, Rolands Dambis arbūzus pus hektāra platībā audzē teju 20 gadus. ”Šogad visi agrie arbūzu stādījumi aizgāja bojā. Iespējams, tajā vainojamas aukstās jūnija naktis vai arī skābais lietus,” stāsta arbūzu audzētājs.

Pēc pirmo stādījumu nonīkšanas nolēma veikt nelielu eksperimentu un arbūzus iesēja no jauna. Tagad var novākt to ražu. ”Tos, ko noņēmām un mēģinājām ēst – ļoti garšīgi, nekāda vaina,” stāsta R. Dambis.

Daļa no R. Dambja audzētās produkcijas nonāk arī Liepājas tirgū, tomēr neražas gads būtiski cenu neietekmēšot, jo lielu konkurenci veido ievestie augļi.

Lasi vēl