Komentāri
Latvija ir pirmā Eiropas Savienības valsts, kas ratificē Kanādas un ES brīvās tirdzniecības līgumu
Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 23. februārī, ratificēja Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu (CETA) starp Kanādu, no vienas puses, un Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no otras puses. Latvija kļūst par pirmo Eiropas Savienības valsti, kas ir pabeigusi nacionālās ratifikācijas procedūras attiecībā uz CETA.

CETA ir modernākais ES tirdzniecības nolīgums, un līdz ar tā piemērošanu tiks atcelti 99,5 procenti muitas nodokļu. Līdz šim ik gadu ievedmuita Latvijas preču eksportam uz Kanādu bija mērāma vairākos miljonos eiro. Visizdevīgākos noteikumus nolīgums paredz pakalpojumu jomā – piekļuve Kanādas tirgum tiks nodrošināta gan federālajā, gan provinču līmenī, tostarp tādās jomās kā finanses, telekomunikācijas, jūras transports un vides pakalpojumi.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Jau ziņots, ka Ekonomikas un tirdzniecības nolīgums, kas saīsinājumā tiek saukts par CETA tika parakstīts pērnā gada 30. oktobrī Briselē, tomēr, lai tas stātos spēkā, vajadzīgs gan Eiropas Parlamenta, gan valstu nacionālo likumdevēju akcepts. Eiropas Parlaments atbalstīja septiņus gadus gatavoto brīvās tirdzniecības nolīgumu ar Kanādu (CETA) 15. februārī.

Galvenie ieguvēji no līguma būšot uzņēmēji, kas varēšot startēt Kanādas iepirkumos, pavēršoties plašas arī iespējas pakalpojumu sniegšanā, tostarp informācijas tehnoloģiju jomā. Bažām, ka līgums dos zaļo gaismu ģenētiski modificētas pārtikas ienākšanai Eiropā, neesot pamata.

”Pirmkārt, tiek atcelti muitas tarifi, kas nozīmē, ka par mūsu preču ievešanu nebūs jāmaksā nodoklis. Tāpat tiek noņemtas birokrātiskās barjeras, ka nebūs atkārtoti jāsertificē preces,” iepriekš akcentēja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.
”Ir stingri definēti līgumā pārtikas drošības un veselības kritēriji, īpaši attiecībā uz ģenētiski modificētu orgānu klātbūtni. Tas ir stingri regulēts,” norādīja ĀM pārstāve.

Plašāk par CETA TV3 Ziņās plkst. 19.00!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl