Kļavu sulu tecināšana šogad sākusies par divām nedēļām agrāk

Pievienot komentāru
Kļavu sulu tecināšana šogad sākusies par divām nedēļām agrāk
NATĀLIJA VALDNIECE, 900 SEKUNDES

Pavasaris pie mums steidzas ātrāk nekā citus gadus: netipiski agri sākušas ziedēt ne vien sniegpulkstenītes, bet var baudīt arī pavasara pirmās veltes – kļavu sulas. To kūres šopavasar būs garākas. Taču izrādās, ka ne visi tās var dzert.

Trīs bērnu māmiņa no Babītes pagasta Linda Apkalna vienreiz gadā obligāti tecina kļavu un bērzu sulas, šajā nodarbē viņai bieži vien palīdz vecākais dēls – Artūrs.

Kamēr bērzi vēl tikai mostas, kļavas ir savā pilnbriedā uzreiz, kā zeme ir sasilusi un temperatūra ir virs nulles. Tāpēc ar kļavu sulu tecināšanu nevajag vilcināties.

Bērni, Artūru ieskaitot, kļavu sulas dzer nelabprāt, kaut gan tās ir daudz saldākas par bērza sulu. Tikmēr pati Linda priecājas, ka šogad kļavu sulu sezona sākusies vismaz par divām nedēļām agrāk nekā pērn: ”Šogad sulu tecināšanas laiks būs garāks, jo pērn šajās februāra dienās bija -16 grādi un bija ļoti auksts. Tad strauji bija silts, bija īss periods, šogad laikapstākļi ir labvēlīgāki kļavu sulām.”

Kļavu sulas šogad varēs baudīt vismaz četras nedēļas, spriež Linda. Tā kā būs laiks izbaudīt, turklāt to sastāvā ir kālijs un virkne citu augsnei raksturīgu mikroelementu, arī vitamīni, stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure, tiesa, to nav daudz.

“Galvenā būtība slēpjas tajā, cik daudz un cik ilgi šīs sulas lietojam. Tās pašas pieminētās minerālvielas sulās ir gana mazā koncentrācijā, bet efekts rodas, bieži dzerot kļavu sulas,” viņa saka.

Dienā var dzert divus litrus kļavu sulu, bet, ja ir cukura diabēts vai nieru saslimšana, pirms sulu dzeršanas labāk konsultēties ar ārstu. Lai pastiprinātu sulu dzeršanas efektu, uztura speciālisti iesaka salātiem likt klāt arī skujkoku pumpurus. Šīs pavasara pirmās veltes attīra un uzlabo imūnsistēmu. Un dod milzīgu enerģiju.

Plašāk par tēmu – raidījuma “900 sekundes” sižetā