Klāt īstais laiks zāļu tēju vākšanai! Kā to darīt vispareizāk?

Komentāri
Klāt īstais laiks zāļu tēju vākšanai! Kā to darīt vispareizāk?
LETA

Liela daļa ārstniecības augu jāvāc to ziedēšanas sākumā, kas sakrīt ar vasaras saulgriežu laiku. Tāpēc šobrīd ir sācies aktīvākais augu vākšanas brīdis. Kā notiek zāļu tēju vākšana, un ko iesaka zemnieki?

Piemēram, citronmelisu vajadzēja novākt jau pirms divām nedēļām, taču laika apstākļi nebija atbilstoši, stāsta ārstniecības augu vācēja no Dobeles novada Agnese. Šobrīd beidzot kļuvis silts un dažu dienu laikā citronmelisai jābūt novāktai no dobēm. Patlaban nogatavojušās ir arī kumelītes. Šogad tās aug griezdamās un ir uzvarējušas magones, kas ārstniecības augu audzētājiem ir vienas no nejaukākajām nezālēm.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
Raimonds Lignickis,
zāļu tēju ”Rūķīšu tēja” saimnieks

Kad tiek sētas kumelītes, tad notiek cīņa, – ja pirmās sadīgs kumelītes, tad ir tīrs lauks, bet, ja magones, – lauks ir jāpārsēj.

Šogad lauks izdevies salīdzinoši tīrs, maz magoņu, bet citu gadu tās krietni vairāk, tad jāiet un jārauj ārā un arī graudi.

Jāatceras, ka visas tējas Jāņu priekšvakarā nebūtu jāvāc, jo visi augi šajā laikā nezied – katram ir savs laiks, un daudz kas ir atkarīgs no laika apstākļiem.

Ir augi, kuriem ziedēšanas laiks sākas tikai augustā. Ziedus vāc pēc iespējas ziedēšanas sākuma fāzē, kamēr viss labums nav aizgājis augļu veidošanai.

Tos nekad nežāvē saulē, jo ziedi tās gaismā žūstot zaudē savu vērtību.

Vēl jāatceras, ka katra auga labums ir jāmeklē ne tikai dažādos ievākšanas periodos, bet arī atšķirīgās augu daļās – saknēs, lapās, ziedos vai augļos.

Tāpēc pirms doties mežos un pļavās, lai vāktu zāļu tējas, ārstniecības augu pazinēji iesaka iepazīties ar augu ārstnieciskajām īpašībām.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl