Ķirbju audzētāji gatavojas pārdot vismaz 50 tonnas ķirbju

Komentāri

Oktobra beigas ir laiks, kad īpašs pieprasījums parādās pēc ķirbjiem, un Latvijas lielākie šo dārzeņu audzētāji šobrīd gatavojas pārdot vismaz 50 tonnas ķirbju. Veikalos visvairāk tiek pieprasītas divu ķirbju šķirnes – cepamais un riekstu –, īpaši pircēji iecienījuši ķirbjus oranžā krāsā.

Kliblapsās ķirbjus audzē ceturto gadu, bet šo gadu laikā platības ir četrkāršojušās, šogad sasniedzot 29 hektārus. Šī zemnieku saimniecība ir viena no lielākajām, kas audzē šo rudens dārza karali.Kliblapsu” ķirbjus eksportē arī uz Lietuvu un Igauniju, taču šie apjomi pagaidām nav lieli. Šā gada raža – 400 000 tonnu, no tām 100 000 šajos divos rudens mēnešos jau ir izpārdoti.

Ķirbju audzētāja norāda, ka viss sākās no piedāvājuma. Tas nenotiek vienā dienā, katru gadu 2 000 stādu tiek iegādāti tikai eksperimentam, lai pārbaudītu, vai garšos, varbūt pie mums izaugs, bet varbūt – ne.

Šis gads ķirbjiem nav īpaši labvēlīgs. Kliblapsās 3 hektāri no nepilniem 30 palika bez ražas.

Ķirbī ir daudz vitamīnu, un tam ir pozitīva ietekme uz veselību. Tas ir bagāts ar A vitamīnu, kas palīdz stiprināt imunitāti un palēnina novecošanās procesus.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl