Kā pašam pagatavot klasisko vācu Gluhwein karstvīnu?

Komentāri
Kā pašam pagatavot klasisko vācu Gluhwein karstvīnu?
FOTO: Baiba Runce

Kad termometra stabiņš tuvojas 0 grādiem, ir klāt karstvīna sezona. Karstvīnam piemītošā garša un Ziemassvētku sezonai raksturīgie aromāti rada siltuma, mājīguma un omulības atmosfēru. Bezlzāmbārs iesaka klasiskā vācu Gluhwein karstvīna recepti.

Nepieciešams:

  • 2 citroni
  • 2 apelsīni
  • 10 krustnagliņas (10 nozīmē desmit nevis 36 vai 3)
  • 2 kanēļstandziņas
  • 4-5 kardamona sēklas vai 1,5-2 tējkarotes malta kardamona (bez kaudzes)
  • 150 gr cukura (liekam mazāk, ja negribas saldu)
  • 300 gr ūdens
  • 100 gr brendijs (derēs jebkurš raudzētas vīnogu sulas destilāts, kas ir brūnā krāsā(bijis noturēts mucās) – konjaks, armanjaks, armēņu bredijs, spāņu brendijs utt.)
  • 1 pudele(750ml) jauna sausa sarkanvīna, ne vecāks par 2-3 gadiem. Ieteicamās vīnogu šķirnes Cabernet Sauvignion vai Gammay (uz ogu šķirnēm neiespringstam),
  • marle vai tējas maisiņš (ja lietosiet kardamona sēklas, pietiks ar marli, ja maltu kardamonu, tad vajadzēs tējas maisiņu)
  • diegs marles vai tējas maisiņa aiziešanai

Pagatavošana:

  • Izmantojot dārzeņu mizotāju vai mazu nazīti, nogriežam/nomizojam miziņu no citroniem un apelsīniem. UZMANĪBU – mums vajag nomizot tieši ārējo daļu, maksimāli tuvu mizas baltajai daļai, griežam plāni un prātīgi. Zem ārējās mizas esošais baltums ir rūgts, tas var sabojāt garšu.
  • Liekam iekšā katliņā miziņas (katliņa ietilpība 2-3L).
  • Krustnagliņas un kardamonu (sēklas vai pulveri) liekam attiecīgi vai nu marlē vai tējas maisiņā, aizsienam ciet un liekam katlā.
  • Iebram cukuru, pievienojam ūdeni, kanēļstandziņas.
  • Slēdzam iekšā uguni, kamēr tas sāk silt, izspiežam sulu no apelsīniem un citroniem (pārgriežam uz pusēm un izspiežam to ar rokām) UZMANĪBU: izmantojot sietiņu atdalām no sulas sēklas – citādi tās sabojās garšu. Sulu iekšā katliņā. Neaizmirstam ik palikam pamaisīt, kamēr izšķīst cukurs.
  • Kad mūsu katliņa saturs sāk vārīties, samainām uguni uz minimālo, un turpinam vārīt, maziem burbulīšiem. Vārām aptuveni minūtes 15-20, vai arī kamēr kopējais katliņā esošais šķidrums ir samzainājies līdz 1/3 no sākumā bijušā.
  • Pievinojam vīnu, sagaidām, kad tas uzvārās, pievienojam brendiju, kad tas uzvārās, ņemam nost no uguns un lejam glāzēs.

Piezīmes:

Karstvīna sīrupa daļu var sagatavot jau laicīgi, nokāst to un iepildīt sev tīkamā traukā un uzglabāt ledusskapī 1-2 nedēļas.

Pasniedzot karstvīnu, var uzrīvēt tam pa virsu nedaudz muskatrieksta, pievinot svaigu apelsīnu, kā arī apelsīna un citrona miziņas, kuras uzvārījām karstvīnā.

Atcerieties, jo ilgāk jūs atstāsiet savu karstvīnu katliņā pēc uzvārīšanas, jo intensīvāka kļūs garšvielu garša dzērienā.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl