Jūrmalas dome noraida iebildumus pret vērienīgajām izmaiņām pilsētas vaibstos

Komentāri

Jūrmalas dome noraidījusi visus priekšlikumus, ko pret plānotajām izmaiņām pilsētas vaibstos, bija parakstījuši vairāk nekā divi tūkstoši iedzīvotāju.

Domē norāda, ka neviens no tiem neesot bijis tik pamatots, lai ņemtu vērā. Iniciatīvas autori, Jūrmalas aizsardzības biedrība, bažījas, ka tūlīt tiks dota zaļā gaisma ne tikai piejūras kāpu apbūvei, un akcentē, ka pilsētā acīmredzot nostrādājis ietekmīgu uzņēmēju lobijs.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Portālā Manabalss.lv turpinās parakstu vākšana par iniciatīvu – Glābsim Jūrmalas dabas un kultūrvides vērtības. Tajā minēti 14 iebildumi pret plānotajām izmaiņām pilsētā – piemēram, pret 12. stāvu viesnīcu būvniecību skaistajā un tūristu vēl neskartajā Lielupes grīvā.

Iebildes ir arī pret tikko uzceltu viesnīcu pārveidošanu par daudzdzīvokļu ēkām, laupot jūrmalniekiem solītās darba vietas un samazinot to īpašniekiem iemaksājamos nodokļus pilsētas maciņā. Piemēram, nu miljonāra Jūlija Krūmiņa meitai piederošā viesnīca drīz varēs pārtapt par ekskluzīviem dzīvokļiem.

Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis stāsta:

Tas nozīmē, ka, aizpildot vienu ļoti vienkāršu formu, šī būve no viesnīcas kļūtu par daudzdzīvokļu ēku. Tā rezultātā to dzīvokļu īpašnieki samaksātu par 40 tūkstošiem eiro mazāk nodokļos gadā, nekā viņi maksātu normāli.

Jūrmalas Aizsardzības biedrība iebildusi arī pret kāpu apbūvi Bulduros. Ja pašvaldības vadība dos zaļo gaismu, tad blakus Karginu ģimenes villai jūras krastā, Rema Kargina firma Sia Adlera, apmēram divtūkstoš kvadrātmetru platībā, varēs celt arī citus objektus, piemēram, viesnīcu.

Pašvaldībā norāda, ka vēsturiski šīs kāpas apbūvētas, tādēļ tagad neesot pamata zemes īpašniekam to liegt. Iebildes celtas arī pret jauna medicīnas centra būvniecību – tā paredz izcirst pamatīgu meža gabalu. Taču visi iebildumi kā viens – noraidīti. Dome uzskata, ka izmaiņas dos pozitīvu impulsu uzņēmējdarbībai.

Vita Zvejniece, Jūrmalas domes pilsētplānošanas nodaļas vadītāja:

Ar šo te teritorijas plānojumu es domāju, ka pilsētas centrā tomēr varētu parādīties dzīvība arī nesezonā jeb klusajā laikā. Ļoti ceram, ka tas dos iespēju attīstīties tiem pašiem Jomas ielas uzņēmējiem, kuriem diemžēl sezonalitāte ir ļoti izteikta.

Ceturtdien Jūrmalas domē paredzēta sēde, kurā deputāti balsos par jauno Teritorijas plānojuma grozījumu apstiprināšanu. Kronblūms: ”Korupcijai ir arī vārds un uzvārds. Un domes sēdē mēs šos vārdus un uzvārdus arī redzēsim.”

Pēc teritorijas plānojuma apstiprināšanas, divu mēnešu laikā jebkurš drīkstēs vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un paust iebildumus. Taču, jēgas no tā, visticamāk nebūs. Ministrija šos jautājumus nevērtējot no lietderības viedokļa, bet gan pēc likuma burta.

Kaspars Gerhards, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs retoriski vaicā: ”Lietderības viedoklis? Nu redziet, kur ir šī robeža? Ja ir ievēlēta Jūrmalas dome, ko ir ievēlējuši Jūrmalas iedzīvotāji, un tā ir guvusi iedzīvotāju atbalstu, tad viņi arī vērtē šo lietderību atbilstoši savām kompetencēm.”

Arī vairāki sabiedrībā zināmi jūrmalnieki izteikuši nepatiku pret plānotajām izmaiņām pilsētā – piemēram, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, rakstniece Anna Žīgure un TV personība Baiba Sipeniece-Gavare.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl