“Janvārī tā ir pirmo reizi”; Limbažu pusē ogotāji joprojām lasa dzērvenes

17 komentāri

Daba turpina pārsteigt, un pirmo reizi vairāku desmitu gadu laikā laikapstākļi ieviesuši izmaiņas dzērveņu ražas novākšanā. Parasti dzērveņu lasīšana beidzas brīdī, kad iestājas ziema un laukus pārklāj sniegs. Bet šā gada siltā ziema ļauj ogot arī šobrīd.

Limbažu purvos, saimniecībā ”Gundegas”, dzērveņu lasīšana turpinās visu janvāri. Darba dienas rītā, kad uz dzērveņu laukiem dodas “900 sekundes”, gan neviens ogotājs pieteicies nav. Taču saimniecībā viņus gaida, jo, lai gan jau rudenī dzērvenēm bijusi ļoti laba raža, sarkanās un vitamīniem bagātās ogas joprojām netrūkst.

“Bija ļoti laba raža. Salasījām tik, cik mums vajag pārstrādei. Un šie lauki ar mazām ogām, tie palika nelasīti. Tos mēs atstājam hobiju cilvēkiem,” stāsta pētnieciskās saimniecības ”Gundegas” saimniece Lauma Špata.

Saimnieki ir dāsni – ogotāji var izvērsties trīs hektāru platībā. Ar ogu kombainu salasīt ogas ir vieglāk, stāsta saimniece. Taču viņa piedāvā pamēģināt lasīt ogas ar rokām. Tam esot savs šarms. Galvenais pareizi apģērbties, lai ir silti. ”Gundegas” ar lielogu dzērveņu audzēšanu nodarbojas jau 30 gadus, un nekad nav bijis tāds janvāris, kad varētu lasīt ogas.

“Jāsaka, ka janvārī tā ir pirmo reizi. Mēs taču zinām, ka janvārī ir sniegs, janvārī ir ziema, un mēs slēpojam, nevis lasām ogas. Bet ne šogad,” saka saimniece.

Salu dzērvenes rudenī ir dabūjušas, tāpēc ir nedaudz mīkstas, bet tas vitamīnu daudzumu nemazina. Ogu lasīšana esot meditatīvs process. “Varam sakārtot domas, pārdomāt savu dzīvi, baudīt dabu un meža šalkas,” norāda Lauma Špata.

Tāpēc brīvdienās bieži piesakās cilvēki no pilsētām – Rīgas, Cēsīm, Limbažiem. Viņi vēlas pabūt kopā ar sevi, un pievienotā vērtība šim procesam ir šīs košās un sulīgās ogas. Pagājušajās brīvdienās bija atbraukusi kundze ar savu vīru, kuri kopā bija salasījuši 65 litrus!