Īpašā meistarklasē varēs apgūt maizes cepšanas nianses

0 Komentāru

Maize, kas cepta ugunskurā, – šādu un vēl citādus paņēmienus, kā uzcept īpaši gardu maizi, zina Renārs Purmalis, kurš sestdien savas meistarības noslēpumus stāstīs un rādīs Vienkoču parka apmeklētājiem.

Kamēr uguns kārtīgi iedegas, Renārs sagatavo visu pārējo. Tiek uzstādīta darba virsma, trauki un produkti, kas maizes baudīšanu padarīs vēl patīkamāku. Savukārt maizes mīklai ir pavisam vienkārša recepte – tā sastāv no miltiem, ūdens un sāls. Protams, ir arī īpašā sastāvdaļa, kas vienkāršo recepti padara par neparastu, un tas ir ieraugs.

“Ieraugs ir pats svarīgākais, jo no dažādiem ieraugiem sanāk dažāds pacēlums, burbuļi, dažāds brūnums,” skaidro pavārs.

Maize cepsies čuguna katlā. Tam jābūt diezgan pamatīgam, lai ugunskura liesmu karstums vienmērīgi tiek nodots Renāra sagatavotajai mīklai.

Maizi ar ieraugu Renārs cep aptuveni jau pusotru gadu. Iedvesmu viņš guva Itālijā, kur nelielā kalnu ciematā kāds beķeris viņam demonstrēja savas prasmes. Renārs, atgriežoties Latvijā, savā pagalmā vairākkārt mēģināja, līdz viņam izdevās pašam uzcept gardu maizi čuguna katlā uz uguns.

“Kad es pamēģināju un man sanāca, sapratu, ka šis ir kaut kas, kas jālaiž tautās.”

Jau šajā sestdienā Renārs Purmalis dalīsies ar amata noslēpumiem un saviem atklājumiem, kā uzcept visgardāko maizi. Līgatnē, Vienkoču parkā, Renārs visas dienas garumā rādīs, kā cept maizi.

“Tādu maizes apjomu cepšu pirmo reizi, tad cilvēkiem būs iespēja redzēt, kas ir ieraugs, pārlocīt savu mīklu, jo mīcīšana notiek dienu iepriekš.”

Ugunskurā maize cepas visai ātri. Nedaudz vairāk kā desmit minūtes, un kukulis jau gatavs.

Protams, visiem skaidrs, ka šī maize ir neparasta un krietni labāka nekā sērijveida kukuļi lielveikalos. Vienkārša recepte, un arī garša vienkārši izcila.

Šī meistarklase būs viens no festivāla “Pārceltuve” pasākumiem.

Renārs ir sagatavojis vairāk nekā 30 kilogramus mīklas. Tas viņam līdz šim ir lielākais daudzums maizes, kas taps vienā dienā. Tāpēc apmeklētājiem būs ļoti lieliska iespēja uzzināt dažādas maizes cepšanas nianses. Renārs sola padalīties arī ar īpašo ierauga baktēriju.

0 Komentāru