Interneta hits: vēsturiskā rasola recepte ar nēģiem, lasi, gaļu un āboliem

5 komentāri
Interneta hits: vēsturiskā rasola recepte ar nēģiem, lasi, gaļu un āboliem
Ilustratīvs foto. (LAURIS VĪKSNE, F64)

Ziemassvētku laikā karstas diskusijas un pamatīgu pārsteigumu Latvijas soctīklu vidē radījušas vēsturiskās receptes no trīsdesmito gadu pavārgrāmatām. Izrādās, mūsu senči ēduši pavisam savādāku rasolu, nekā ierasts tagad. Senlaicīgā recepte izsaukusi ļoti pretrunīgas reakcijas.

“Zināji, ka īstajā rasolā jābūt.. nēģim, zutim un lasim? Neskaitot cepeti, šķiņķi un citus labumus!  Paldies sekotājai Lindai, kas iesūtīja šo recepti no 1930.gada pavārgrāmatas. Lai visiem jauki Ziemassvētki!” šis ieraksts “Facebook” lapā “Vēsturei.lv”, kurai seko vairāk nekā 8000 lietotāju. Ieraksts papildināts ar attēlu no trīsdesmito gadu pavārgrāmatas, izsaucis pamatīgu izbrīnu.”Šī recepte ir tā īstā. Tā arī Kaucmindē mācīja gatavot rosolu tikai bez laša. Paldies par atgādinājumu! Priecīgus svētkus!” raksta komentētāja Dzintra.

Lielākoties cilvēki pauž pārsteigumu par pārticību, kāda valdījusi pirmskara laikā, taču izskan arī secinājumi, ka senos laikos nēģi patiesībā bija nevis delikatese, bet nabagu ēdiens.

“Izklausās pēc receptes caurejai,” komentējusi kāda lasītāja. “Mūsdienu rasols ir kaut kas padomiski vidējs starp īstu rasolu un krievu olivje salātiem”, secina lasītāja Krista.

“Izskatās, ka visu, ko varēja atrast ledusskapī, samaisīja kopā. Bet nopietni, ja pieliek drusku šprotes, ir ļoti garšīgi!” piebilst Irēna. “Ar nēģiem esmu ēdusi, bija garšīgi. Ar lasi un zuti gan nē. Būs jāieprovē!” piebilst Ineta.

Tikmēr kāds “Twitter” lietotājs nofotografējis vēsturiskā rasola sastāvdaļas, solot ar to pacienāt ciemiņus: “Gadsimta rasols. Tā kā viņam uznāciens ir rītdien pēcpusdienā, tad tiks sajaukts no rīta, tagad pie griešanas.”