7 komentāri
Graudu cenas pasaulē sasniegušas rekordus; paredz gaļas un olu sadārdzināšanos
Foto: Paula Čurkste/LETA

Karstā laika dēļ Latvijas laukos daudz agrāk nekā ierasts noslēgusies labības kulšana. Par spīti sausumam, raža ir gana laba, turklāt graudu cenas pasaulē sasniegušas kārtējos rekordus, kas ir labas ziņas lauksaimniekiem.

Savukārt pircējiem tas nozīmē daudzu produktu sadārdzināšanos.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Lēdurgas zemnieku saimniecībās parasti šajā laikā sāka graudu kulšanas sezonu, kas ilgst līdz augusta beigām. Taču sausā un kārstā laika dēļ z/s “Dzirnieki” ceturtdien kulšanas darbi tiek pabeigti.

“Dzirniekos” ar graudkopību nodarbojas ilgstoši. Audzētas dažādas kultūras. Ceturtdien novākts auzu lauks. Lai arī sausā un karstā laika dēļ uz rekordražu, kāda bija pērn, cerēt nevar, kopumā vasara esot laba.

Raža pagājušajā gadā bija augstāka, bet bija mitrs un kaltēšanas pakalpojumi bija dārgi. Savukārt šogad saule visu pati izkaltējusi, tāpēc nekas nav jāmaksā, un līdz ar to viss izlīdzinājies.

Turklāt jāņem vērā, ka sausums ir bijis ne tikai Latvijā, bet visur Eiropā, tostarp tādās labības lielvalstīs kā Ukraina un Krievija, un līdz ar to graudu cena biržās šogad būtiski augusi. Labības audzētājiem tā ir laba ziņa, jo nozīmē labu peļņu, tikmēr patērētāji jau rudenī graudu cenas sajutīs veikalos.

Speciālisti gan nedomā, ka graudu cenas dēļ kāps maizes cena, jo maizei ir tikai 10-15% graudu. Tomēr graudi ir ļoti svarīgi lopbarībā, un līdz ar to cenas augs gaļai, olām.

Tikmēr graudu pārstrādātāji norāda uz kādu nepatīkamu tendenci – pēdējos desmit gados trīs reizes sarukusi rudzu audzēšana. 2008. gada tie bija 59 000 hektāru, pērn –  vairs tikai 18 000. Šādi turpinot, Latvijas veikalos tradicionālā latviešu rupjmaize kļūs par īstu retumu.

Lai mudinātu sēt rudzus, “Rīgas dzirnavnieks” sācis programmu augstas kvalitātes rudzu audzēšanas atbalstam.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl