FOTO: Rīgas Stradiņa universitātē uzstādīts pirmais 3D anatomijas galds visā Baltijā

Komentāri

Rīgas Stradiņa universitāte kļuvusi par pirmo augstskolu Baltijā, kur cilvēka ķermeni iespējams iepazīt vairs ne vien ar skalpeli vai plastmasas modeļiem, bet gan trīsdimensiju galdu! Tas gan nenozīmē, ka studenti tāpēc varēs iztikt bez līķu preparēšanas.

Anatomikumā šodien gandrīz kā ap jaunu rotaļlietu, vienīgi – ļoti dārgu rotaļlietu – ar vienādu azartu pulcējās gan profesori, gan studenti.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Pirmo reizi visā Baltijā ir uzstādīts trīsdimensiju galds, kurā cilvēku var griezt, dalīt pa slāņiem, pietuvināt, attālināt, pētīt vairāk nekā 60 000š pataloģiju, un to visu – dabīgā izmērā.

Galds izmaksājis 100 000 eiro, un tas pirkts par Stradiņa universitātes līdzekļiem.

Foto

Īsti cilvēku orgāni un plastmasas modeļi gan joprojām būs anatomijas studentu mācību sastāvdaļa, bet institūtā lepojas, ka līdz ar trīsdimensiju galdu nu ir iegūts pilns spektrs. Divu gadu laikā iestādes modernizācijā ieguldīts pusotrs miljons eiro, un nu varot teikt droši – visā pasaulē vairs neesot nekā modernāka, no kā mācīties anatomiju.

Tomēr, lai cik priecīga, Anatomikuma vadītāja vēlreiz akcentē, ka neviena tehnoloģija nespēj atsvērt īstu cilvēka ķermeni.

Tāpēc profesore pateicas tiem cilvēkiem, kuri sevi pēc nāves novēl Anatomikuma studentiem. Pagājušajā gadā tādu bijis 74.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl