2 komentāri
Desas, sālīta, žāvēta un kūpināta gaļa var izraisīt vēzi, secināts pētījumā
FOTO: LETA

Pamatīgu ažiotāžu visā pasaulē izraisījis nesenais Pasaules veselības organizācijas (PVO) atzinums, ka dažādi gaļas izstrādājumi ir kancerogēni, proti, var izraisīt vēzi.

Vai šāda vēstījuma dēļ tiešām nopietni jāmaina sava ēdienkarte un vai uz gaļas produktiem būtu jāparādās līdzīgiem brīdinājuma uzrakstiem kā uz cigaretēm?

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Pētījumu veica Pasaules Vēža izpētes aģentūra. 22 eksperti no 10 valstīm atkārtoti izanalizēja 800 jau esošus pētījumus šajā jomā, kas tapuši pēdējo 20 gadu laikā.

Vēža izpētes aģentūra dažādus vēža rašanās riska faktorus iedala 5 grupās – pēc tā, cik liela ir vēža izraisīšanas iespēja un cik vēža veidus konkrētais riska faktors spēj izraisīt. 1. grupa – produkts izraisa vēzi, 2A grupa – visticamāk, izraisa vēzi, 2B grupa – iespējams, izraisa vēzi, 3. grupa – produkts nav klasificēts kā vēža izraisītājs un 4. grupa – visticamāk, neizraisa vēzi.

Saskaņā ar jaunākajiem secinājumiem, viskancerogēnāko produktu sarakstā, proti 1. grupā, iekļauti tā sauktie pārstrādātās gaļas produkti, proti, tās ir desas, sālīta, žāvēta un kūpināta gaļa, hotdogi, gaļas konservi, un pat gaļas mērces. Savukārt 2-ajā A grupā starp produktiem, kas, visticamāk, izraisa vēzi, iekļauta tā sauktā sarkanā gaļa – cūkas, liellopa, zirga, kazas un jēra gaļa.

Zinātnieki arī atzīst, ka par sarkanās gaļas kancerogenitāti vēl trūkst pietiekamu pierādījumu. Ko par šo pētījumu domā eksperti Latvijā, devos noskaidrot.

Pasaules Vēža izpētes institūta pētījums arī parāda, kāds tad ir pārstrādātās gaļas kancerogēnais efekts, salīdzinot ar citiem vēža rašanās riska faktoriem.

Galvenais, tātad, ir smēķēšana, kas pasaulē gadā izraisa vismaz miljonu nāves gadījumu vēža dēļ. Tālāk seko alkohols, gaisa piesārņojums, un tikai tad  pārstrādātās gaļas un sarkanās gaļas pārmērīga lietošana, kas izraisa attiecīgi 34 un 50 tūkstošus nāves gadījumu gadā vēža dēļ.

Līdz ar to varam secināt, ka pārstrādātās gaļas produktu lietošana  ir tikai viens, un nebūt ne būtiskākais onkoloģisko saslimšanu rašanās iemesls.

TOP komentāri

  • Guna
    0 0 0

    Guna

    Man ir vezis un tad labak edu zali neka guju paris pedas zem zemes padoma par to un palasi uz iepakojumiem kas tur rakstits
  • liene
    0 0 0

    liene

    VISIEM BŪS JĀKĻŪST ZĀLES ĒDĀJIEM TIEŠĀM PAR VISU LIELS BRĪNUS

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl