Cīņa ar cūku mēri nav beigusies

Komentāri

Āfrikas cūku mēris mežacūkām šonedēļ jau konstatēts arī Igaunijā. Vairākas slimas mežacūkas atrastas arī Latvijā, taču cūku fermās jauni mēra gadījumi nav konstatēti jau trešo nedēļu. Speciālisti tomēr uzsver, ka tas nenozīmē šīs epidēmijas beigas.

Gluži pretēji – atzīstot, ka trūkst darba roku Zemkopības ministrija pagarinājusi biodrošības pasākumu ieviešanas termiņu. Pašlaik Latvijā jau ir nokautas aptuveni tūkstotis cūku, kas mitušas pie saimniekiem, kuri nespēja ieviest biodrošības prasības. Nokauto cūku skaits visdrīzāk pieaugs, jo inspektori no 5000 saimniecībām pārbaudījuši vien nelielu daļu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Prioritāri mēs veicam pārbaudes saimniecībās, kuri ir vaislas dzīvnieki no kurām cūkas tiek pārdotas uz citām novietnēm un, protams, arī tur, kur saimnieki mūs lūdz,” norāda Pārtikas un veterinārā dienesta speciāliste Maija Irbe.

Iepriekš bija noteikts, ka nedrošajās fermās cūkas jāizkauj līdz 7.septembrim. Tagad, atzīstot, ka veterinārie inspektori netiek galā ar plašo darba apjomu, Zemkopības ministrijā kaušanas termiņu plāno pagarināt. Plānotas arī izmaiņas noteikumos, kas cūku izkaušanu inspektoram ļaus noteikt katrā saimniecībā individuāli, ņemot vērā vietējos apstākļus. Lēmums par vai pret lopu saglabāšanu būs jāpieņem ne ilgāk kā trīs mēnešu laikā.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl