Komentāri
Belēvičs sola panākt transtaukskābju aizliegšanu pārtikas produktos
FOTO: LETA

Turpmāk transtaukskābju saturam pārtikas produktos jābūt zemākam, šādu lēmumu pieņēmusi valdība. Lēmums attiecas gan uz ievestajiem, gan pašmāju ražojumiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Veselības ministrijā norāda, ka Latvija lēnām virzās uz pilnīgu transtaukskābju aizliegšanu.

Pārtikas ražotāji ar Veselības ministriju ilgstoši nespēja vienoties par transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.

Nesaskaņas radīja Veselības ministrijas ierosinātais pārejas periods – tikai viens gads. Uzņēmēji akcentēja, ka tik īsā laikā nepaspēs nomainīt ražošanas iekārtas. Tagad kompromiss ir panākts. Noteikts pārejas posms divi gadi.

Valdība pieņēmusi lēmumu, ka transtaukskābju daudzums pārtikā nedrīkstēs pārsniegt divus līdz četrus procentus kopējā tauku daudzuma produktā.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs gatavs panākt, lai pēc dažiem gadiem visa pārtika Latvijā būtu brīva no transtaukskābēm.

Veselībai kaitīgās transtaukskābes lieto frī kartupeļu un citu eļļā ceptu pusfabrikātu gatavošanā, smalkmaizītēs, saldumos un, piemēram, tādos augu tauku izstrādājumos kā margarīns.

Pētījumi liecina, ka transtaukskābes veicina aptaukošanos, bet arī var izraisīt dažādas sirds un asinsvadu slimības, kā arī vēzi.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl