Komentāri
Belēvičs sola panākt transtaukskābju aizliegšanu pārtikas produktos
FOTO: LETA

Turpmāk transtaukskābju saturam pārtikas produktos jābūt zemākam, šādu lēmumu pieņēmusi valdība. Lēmums attiecas gan uz ievestajiem, gan pašmāju ražojumiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Veselības ministrijā norāda, ka Latvija lēnām virzās uz pilnīgu transtaukskābju aizliegšanu.

Pārtikas ražotāji ar Veselības ministriju ilgstoši nespēja vienoties par transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Nesaskaņas radīja Veselības ministrijas ierosinātais pārejas periods – tikai viens gads. Uzņēmēji akcentēja, ka tik īsā laikā nepaspēs nomainīt ražošanas iekārtas. Tagad kompromiss ir panākts. Noteikts pārejas posms divi gadi.

Valdība pieņēmusi lēmumu, ka transtaukskābju daudzums pārtikā nedrīkstēs pārsniegt divus līdz četrus procentus kopējā tauku daudzuma produktā.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs gatavs panākt, lai pēc dažiem gadiem visa pārtika Latvijā būtu brīva no transtaukskābēm.

Veselībai kaitīgās transtaukskābes lieto frī kartupeļu un citu eļļā ceptu pusfabrikātu gatavošanā, smalkmaizītēs, saldumos un, piemēram, tādos augu tauku izstrādājumos kā margarīns.

Pētījumi liecina, ka transtaukskābes veicina aptaukošanos, bet arī var izraisīt dažādas sirds un asinsvadu slimības, kā arī vēzi.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl