Balticovo pēdējā brīdī izvairās no ekoloģiskās katastrofas

Komentāri
Balticovo pēdējā brīdī izvairās no ekoloģiskās katastrofas
Jānis Zvērs

Pašmāju vistu olu ražotājs Balticovo jau otro dienu cīnās ar tehniskās avārijas sekām. Attīrīšanas stacijā ieplūstošajā ūdenī pēkšņi paaugstinājies slāpekļa līmenis, un tas nogalinājis baktērijas, kas ūdeni attīrīja. Virs 10 metrus augstajiem ūdens attīrīšanas stacijas kolektoriem ik pa brīdim uzvējo asa, atbaidoša smaka. Lielākā daļa tā dēvēto baseinu jau iztukšoti, bet vienā baktērijas vēl izmisīgi cīnās par izdzīvošanu, metot milzīgus brūnu putu vālus.

Tikmēr strādnieki ar ūdens šļūteni tīra pārējos kolektorus. Krāns, kas no šiem kolektoriem pēc attīrīšanas parasti ūdeni nopludina vietējā upītē, tagad ir slēgts.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Māris Rudzītis, Balticovo tehniskais direktors:

Šī baktērija ir dzīva būtne, kura ēd netīrumus. Viņai tiek pievadīts skābeklis, lai dzīvību var uzturēt. Ēdot netīrumus, tā vairojas un veic ūdens attīrīšanas darbus.

Foto

Tomēr kādā no uzņēmuma ķēdes posmiem notikusi kļūda, kā rezultātā pēkšņi palielinājies slāpekļa daudzums, kas baktēriju ēdienu saindējis.

Kārlis Vaidens, Balticovo valdes loceklis

Vietējie iedzīvotāji var būt pilnīgi droši, ka nekādas paliekošas sekas nebūs. Galvenais, kas tika izdarīts – apturēta piesārņojuma izplūšana.
Tas, kas varētu radīt risku, ja šis piesārņojums ilgstoši ieplūstu upē. Tad būtu ekoloģiskā katastrofa. Mēs paguvām laikus novērst. Vides riski nepastāv.

Uzņēmums, kurā olas dēj vairāk nekā 2 miljoni vistu, darbību nav ierobežojis. Netīrais ūdens tiek krāts kolektoros, un, iespējams, tiks izmantoti vietējās pašvaldības ūdens attīrīšanas dienesta pakalpojumi.

Jūlija Ņikitina, Valsts vides dienesta pārstāve:

Esam apsekojuši gan Verģupi, gan Iecavas upi, lai novērtētu vizuālo piesārņojumu, kas nav konstatēts ne vakar, ne šodien. Situācija ir normāla, taču turpinām veikt ūdens analīzes.

VVD skaidro, ka šādas avārijas ir reta parādība. Pērn līdzīgs atgadījums, bet ar krietni dramatiskākām sekām, notika Tukumā, kur saindētais ūdens ieplūda Šlokenbekas dzirnavu ezerā.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl