Atpūtnieki masveidā piedrazo dabas takas – pēc rudens ainavu vērotājiem paliek atkritumu kaudzes

Komentāri

Atpūtnieki masveidā piedrazo dabas takas – pēc rudens ainavu vērotājiem daudzviet paliek atkritumu kaudzes. Nemazinās arī to cilvēku skaits, kuri atkritumus atstāj mežos. Dabas taku pārstāvji atzīst, ka diemžēl šobrīd cīņa ar piemēslotājiem nav viegla un tajā nelīdz arī informatīvās kampaņas.

Gaujas Nacionālais parks ir iemīļota pašmāju un ārzemju atpūtnieku pastaigu vieta. Šeit gleznu cienīgas ainavas pēdējā laikā arvien vairāk mijas ar mežā atstātiem atkritumiem.

Tikai Gaujas Nacionālā parka aptuveni 6 000 eiro ik gadu tiek tērēti atkritumu savākšanai un izvešanai. Dabas aizsardzības pārvaldē atzīst, ka šos līdzekļus lietderīgāk būtu ieguldīt citos projektos.

Foto

Izņemot sadzīviskos atkritumus, ko aiz sevis atstāj tūristi, joprojām aktuāls ir nelegālu izgāztuvju jautājums mežos. Tiesa gan, Latvijas valsts meži cer, ka ar jauno tehnoloģiju izmantošanu šo kaiti izdosies apkarot.

Gada laikā Latvijas Valsts mežu pārstāvji no mežiem izved 120 kravas mašīnas jeb vairāk nekā 1200 kubikmetru atkritumu. Šāda atkritumu daudzuma savākšana izmaksā 50-60 tūkstošus eiro gadā. Dažkārt apsaimniekojot mežu, nākas saskarties arī ar īstiem vandalisma aktiem.

Par galveno iemeslu arvien pieaugušam atkritumu daudzumam mežos, gan Dabas aizsardzības pārvalde, gan Latvijas Valsts meži min nepietiekamu pašvaldību kontroli un tās kvalitāti pār atkritumu apsaimniekošanas līgumiem.

Diemžēl jaunu informatīvo kampaņu esamība būtiski nesamazina mežos atstāto atkritumu apjomus. Vides eksperti atzīst, ka šajā gadījumā problēma ir cilvēku audzināšanas un kultūras trūkumā, ko ir patiesi grūti mainīt.

Video

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl