Arvien vairāk ģimeņu izvēlas par labu trešajam bērnam

1 komentārs

Par spīti sliktajiem demogrāfijas rādītājiem, ir arī pozitīva ziņa – Latvijas ģimenes arvien biežāk izlemj laist pasaulē trešo bērnu. Pēdējo 20 gadu laikā šādu ģimeņu skaits pieaudzis par trešdaļu. 

Pērn laist trešo bērnu pasaulē izvēlējušies 3 200 ģimeņu, un tas ir par 39% vairāk nekā tas bija, piemēram, 1995. gadā. Šo 22 gadu laikā tas ir lielākais pieaugums. Piemēram, pirms sešiem gadiem trešais bērns piedzimis 2 tūkstošiem 200 ģimeņu, bet pagājušajā gadā šis skaitlis palielinājies par tūkstoti. Lai neiekristu demogrāfiskajā bedrē, kādai pašlaik mūsu valsts tuvojas, Latvijai būtu jāpaaugstina ģimenes valsts pabalsts, kas ir paredzēts trešajam bērnam.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
Ilmārs Mežs
demogrāfs

Tas dotu būtiskas izmaiņas nabadzības riska novēršanā šajās ģimenēs, kur nabadzība iestājas tāpēc, ka viņiem ir par daudz bērnu. Jo Latvija šobrīd valsts politikā uzsvaru liek uz vientuļiem strādājošiem, ignorējot bērnu skaitu, tāpēc arī mums ir viens no lielākajiem riska pieaugumiem.

Pašlaik par trešo bērnu tiek maksāts ģimenes valsts pabalsts 34 eiro apmērā, bet par ceturto – 50. Nākamgad pabalsts par trešo bērnu var tikt palielināts par 16 eiro.

Ivita Krastiņa
Labklājības ministrijas pārstāve

Vidēji esam aprēķinājuši, ka šī summa ir salīdzinoši liela, nepieciešami papildu 7 miljoni eiro budžetā. Bet viss atkarīgs no tā, vai tiks piešķirti līdzekļi šim pabalsta palielinājumam.

Pabalsta palielināšana varētu stimulēt ģimenes izšķirties par labu trešajam bērnam, kā tas ir noticis Igaunijā.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl