Komentāri
Aizliegtais trimdas jaunatnes kongress: lielā mediju interese, protesti un demonstrācijas
FOTO: Jānis Zvērs

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) šodien, 9. maijā, notiek dokumentāli-vēsturisks forums par 1968. gadā Rietumberlīnē sasaukto un triju Rietumberlīnes komandantūru (Lielbritānija, ASV un Francija) aizliegto 1. Vispasaules Latviešu jaunatnes kongresu.

Tā dēvēto “Aizliegto kongresu” 1968. gadā sasauca trimdas jaunatnes apvienības, lai atzīmētu Latvijas valsts 50. gadadienu un protestētu pret Baltijas valstu okupāciju. Tiesa, pret kongresa sasaukšanu un tā mērķiem protestēja PSRS vēstnieks Austrumberlīnē, un trim Rietumberlīnes komandantūrām (Lielbritānija, ASV un Francija) pieprasīja to aizliegt. Rietumi padevās PSRS spiedienam, un dienu pirms kongresa atklāšanas Berlīnes komandantūra to aizliedza ar bezprecedenta militāru pavēli. Rezultātā kongresa norises vieta tika pārcelta uz Hannoveri Rietumvācijā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Kongresa aizliegšana izraisīja lielu starptautisko mediju interesi, sekoja protesti un demonstrācijas ne tikai Berlīnē un Bonnā, bet arī ASV un citās valstīs. Aizlieguma un protestu rezultātā Rietumberlīne izpelnījās asu sabiedrības nosodījumu, tā arī aktualizējot jautājumu par Baltijas valstu okupāciju.

ASV armijas džips ar ložmetēju tika izsaukts Berlīnē, kad vācieši neļāva latviešiem rīkot jaunatnes kongresu.

FOTO: Jānis Zvērs

Pasākumā uzstājas politologi un vēsturnieki, tostarp kongresa rīkotāji un dalībnieki – Ivars Ījabs, Rasma Kārkliņa, Kārlis Kangeris, Kristīne Beķere, Andris Mellakauls. Pasākumā ir iespēja apskatīt dokumentālus materiālus no Vācijas televīzijas arhīviem, fotogrāfijas, mediju publikācijas un tikai pēdējos gados atklāti dokumenti par Vācijas, Lielbritānijas un ASV politiķu sarunām par kongresa aizliegšanu.

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl