2 komentāri
70% pārtikas uzņēmumu konstatētas nepilnības; lielākoties higiēnas prasību pārkāpumi
FOTO: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pārtikas izplatīšanas uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes, lai pārliecinātos, kā tiek ievēroti augsta riska pārtikas uzglabāšanas un realizācijas apstākļi karstajā laikā, laikā no 16. jūnija līdz 9. augustam ārpuskārtas pārbaudījis 467 pārtikas izplatīšanas uzņēmumus, teju 70 % jeb 318 no tiem konstatējot dažādas neatbilstības, lielākoties higiēnas prasību pārkāpumus.

Higiēnas prasību pārkāpumi konstatēti 49 % jeb teju pusē pārbaudīto uzņēmumu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

18% pārbaudīto uzņēmumu konstatēti neatbilstoši pārtikas uzglabāšanas apstākļi, tostarp neatbilstoša gaļas, zvejas un piena produktu uzglabāšanas temperatūra, 17% – problēmas ar pārtikas preču, pārsvarā – svaigu augļu un dārzeņu, izsekojamību, 10% pārbaudīto uzņēmumu – problēmas ar marķējumu, norādēm par preču izcelsmi un vispār informāciju par preci, bet 8% uzņēmumu konstatēti pārtikas produkti ar beigušos derīguma termiņu vai tāds vispār nav bijis zināms, tostarp tādiem augsta riska pārtikas produktiem kā vītinātas zivis, kūpinātas cūkas ribas, marinētas broileru kājas u.c.

14 gadījumos PVD konstatējis nereģistrētu uzņēmējdarbību, tostarp viens tirdzniecības uzņēmums, 11 tirdzniecības vietas (ielu tirdzniecībā, tirgos, mobilās tirdzniecības vietas) un divi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

Līdz apstākļu noskaidrošanai apturēta teju 140 kg, galvenokārt svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecība. No tirdzniecības izņemta izplatīšanai nederīga pārtika – gandrīz 930 kg pārtikas produkti un 707 gabalpreces, kam beidzies derīguma termiņš, nav pavaddokumenti vai kas uzglabāti neatbilstošos apstākļos.

Atgādināsim, ka augsta riska pārtikas produkti ir gaļa un gaļas produkti, piens un piena produkti, zivis un zvejas produkti, kulinārijas un konditorejas izstrādājumi.

TOP komentāri

  • sprīdis
    +1 +1 0

    sprīdis

    tādas pārbaudes vajag vienmēr taisīt. reiz strādāju kādā zivju cehā. tur jau dienas trīs iepriekš bij zināms kad būs pārbaudes. pārbaužu dienā visi darbinieki ir smuki saposti, tualetēs ir tualetes papīrs, īsi sakot, ideāli. kā pārbaude aiziet tā vis pa vecam. visi ģērbjas kā pagadās i tualetes papīrs tiek novākts. par kaķiem, kas pēc darbinieku aiziešanas uz mājām, nāk inspicēt cehu i nerunāsim.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl