16 gadus pēc ievainojuma vīrietim Stradiņa slimnīcā no ķermeņa izņem lodi

Komentāri

Laiku pa laikam stāstām par mūsu ķirurgu sasniegumiem, kas liek tikai pabrīnīties gan par apstākļiem, kuros traumas iegūtas, gan – par veidiem, kādos tās ārstējamas. Šoreiz stāsts ir par enerģisku, jaunu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas plaušu ārstu Artjomu Špaku, kurš ne vien Londonas vietā izvēlējies darbu tepat Rīgā, bet arī glābis kādu pacientu no lodes, kas ķermenī bija iestrēgusi vairāk nekā desmit gadus.

Incidents notika jau 2000. gadā, kad, kā stāsta pats pacients, viņš, tolaik vēl 31 gadu vecs, atgadījies neīstajā vietā neīstajā laikā. Kādā veikalā notikusi apšaude, un viņš, garām ejot, ticis ievainots. Viena lode iestrēga plecā, otra – plaušā. Un tur arī palika.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Artjoms Špaks, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālais ķirurgs, bronhologs:

Tolaik bija pieņemts lēmums operēt vēderu, bet lodes atstāt. Tā nu pacients visu šo laiku arī dzīvoja, līdz tikai šogad sākās sūdzības par klepu. Izmeklējot seno ievainojumu, atklājās, ka lode, kas bija plaušā, acīmredzot, sāka ceļot un “aizgāja” līdz bronhiem.

Tā arī bija. Kā nupat atklājies, lode nepārtraukti kairināja bronhus, kas arī izsauca nemitīgās klepus lēkmes. Kad nu jau 47 gadīgajam vīrietim ieteica veikt operāciju, viņš sākumā atteicās, jo operācija solījās būt ārkārtīgi sarežģīta. Lai piekļūtu bronhiem, nāktos izdarīt griezienu pa pussānu, kas atstātu garu rētu un prasītu ilgu atkopšanās periodu. Pāris mēnešus vēl pacīnījies ar klepu, vīrietis tomēr piekrita operācijai.

Tajā brīdī dakteris Špaks nodomājis, ka lielāku griezienu vienmēr var pagūt izdarīt, bet sākt viņš vēlējās ar mazāku. Tas vēl līdz šim nebija darīts, taču viņš lodi izņēma endoskopiski, t. i., pa nelielu atvērumu bronhu rajonā. Pēc dažām dienām vīrietis jau devās mājās.

Par operāciju uz viņa ķermeņa liecina vien mikroskopiska rētiņa un suvenīrs, ko vīrietis sev paņēmis līdzi – turpat 2 centimetrus gara lode. Dakteris Špaks nosmaida, ka tā, domājams, bijusi ne vien pirmā, bet arī pēdējā šāda veida operācija viņa praksē.

Foto:

Kāpēc atgriezties?

Virsārsta darbs Plaušu slimību centrā jaunajam ķirurgam visvairāk patīk to izaicinājumu dēļ, kurus nekad nevar paredzēt. Ārsta sertifikātu Špaks saņēma vien pirms četriem gadiem un, tāpat kā daudzi enerģiski jaunie mediķi, arī viņš pamēģināja labi atalgoto darbu ārzemēs. Špaks aptuveni pusotru gadu nostrādāja Lielbritānijā. Turp viņš pārcēlās ar visu ģimeni, tomēr pēc šī laika nolēma atgriezties Latvijā.

Artjoms Špaks, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālais ķirurgs, bronhologs:

Darbs ārzemēs nav slikts. Laba alga, augsta dzīves kvalitāte, bet tur tu esi daļa no sistēmas. Skrūvīte. Šeit ir iespējas pašam kaut ko mainīt. No tā, ko šeit varu paveikt, atkarīgs, kāda nāktone ir mūsu medicīnai. Tas bija izaicinājums, kuru izlēmu pieņemt.

Artjoms ir torakālais ķirurgs. Šo vārdu savienojumu nezinot pat daudzi ģimenes ārsti, tāpēc viņš cer, ka ar laiku tas mainīsies.

Topošajiem ārstiem Špaks gan iesaka tomēr aizbraukt pamēģināt pastrādāt ārzemēs, taču no ārsta prakses Latvijā gan neatteikties.

Artjoms Špaks, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālais ķirurgs, bronhologs:

Es cenšos nebēgt no grūtībām un pieņemt izaicinājumus. Viegli gan nav, bet, ja sēdēsim un čīkstēsim, nekas nenotiks! Jācenšas pašiem kaut ko sasniegt.

Video

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl