100 kūkas un viena svecīte! Signe Meirāne izdos recepšu grāmatu par godu Latvijas simtgadei

0 Komentāru
100 kūkas un viena svecīte! Signe Meirāne izdos recepšu grāmatu par godu Latvijas simtgadei
Foto: f64

Mūžīgs jautājums, kas ir labāks – astoņas tortes un viena svecīte vai viena torte un astoņas svecītes? Sava atbilde uz šo jautājumu ir pavārei Signei Meirānei, kura par godu valsts simtgadei drīzumā izdos grāmatu ar 100 kūku receptēm. Receptes, katra ar savu stāstu, nākušas no visas Latvijas.

Rudens ābolu kūka ir viena no simt kūkām, kuras recepte tiks aprakstīta žurnāla “Četras sezonas” galvenās redaktore Signes Meirānes veidotajā grāmatā “100 kūkas un 1 svecīte”. Recepšu grāmatā, kas tiks prezentēta maija vidū, vienuviet būs savāktas Latvijas ģimeņu simts kūku receptes no visas valsts. Galu galā – kas gan var būt labāks svētku ēdiens, ja ne kūka?

“Process bija ļoti vienkāršs. Mājaslapā bija jāiet un jāieliek savas kūkas, kā pagatavot, sastāvdaļas. Un tad bija divi veidi izvēle: viens bija tas, ko es izvēlējos, es lasīju katru kūku cauri, vai tas tā ir, vai nav, un tad 10 kūkas tika tautas iebalsotās,” stāsta Signe.

Vēl 10 kūku receptes nāca no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, tostarp projekta vēstneses Vairas Vīķes-Freibergas. Signe stāsta, ka kūkas gatavošana neaizņem tik daudz laika, kā liekas. Vienu kūku ir iespējams uztaisīt aptuveni stundas laikā. Ilgāks laiks ir nepieciešams tam, ko Signe sauc par garšu laulībām. Piemēram, šokolādes kūkai jāļauj atpūsties vismaz diennakti.

“Tad, kad kūka ir izcepta un ir salikta kopā, tad tikai sāk iznākt laukā šokolādes garša un laulība notiek starp visām sastāvdaļām. Nevajag ēst zemo kaloriju kūku katru dienu, vajag uztaisīt foršu kūku un ēst retāk, bet tādu ar īstu garšu,” ēšanas padomos dalās žurnāla “Četras sezonas” galvenā redaktore.

Pirms izvēlēties, kuras no iesūtītām kūkām tiks recepšu grāmatā, Signei un viņas komandai bija jāpagaršo visas no tām kūkām, ko iesūtījuši Latvijas iedzīvotāji, lai atlasītu pašas labākās un garšīgākās.

“Es tai garšošanai pieeju kā vīnzinis vīna garšošanai. Es sagaršoju un… Tas skanēs šokējoši, bet… es spļauju ārā! Cilvēki ir šokā, ka es tā daru, bet tas ir pilnīgi normāli. Un tad ir favorītkūkas, kuras es, gabaliņu nogriežot, apēdu to visu gabaliņu,” atklāj Signe.

Lasot visas iesūtītas receptes un gatavojot simtgades kūkas, viņa esot ievērojusi, ka agrāk biskvīti un krēmi bija krietni treknāki un saldāki: “Es, piemēram, paskatos uz manas mammas medus kūku un uz to apjomu, cik tur bija cukurs, ko mēs ēdām pa trim gabaliem. Tagad ar manu puscukura daudzumu knapi vienu gabaliņu var atņemt. Es nesaprotu kā mēs dzīvojām!”

Tā ka viens ir kūku pagatavot, taču kas cits – ir to apēst. Signe norāda, ka kaut gan simtgades kūku daudzums ir patiesi ievērojams, nekas netika un netiks izmests ārā. Piemēram, kūkas jau esot nogaršojuši Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku mājas apmeklētāji.
0 Komentāru