Vairums ēdinātāju nav gatavi telpās uzņemt tikai vakcinētas personas

346 komentāri

No otrdienas ēdinātājiem atļauts atsākt darbu arī iekštelpās, taču ar nosacījumu, ka ielaistas tiek tikai vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, kā arī cilvēki ar negatīvu testu. Šķiet gan, ka lielākā daļa ēdinātāju šādam darbības modelim nav gatavi, jo vakcinētam jābūt arī telpās strādājošajam personālam, kura gluži vienkārši nepietiekot.

“Vairāk saules” restorāni vēl pirmdien bija gatavi atsākt darbu telpās un uzņemt tikai vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, kā arī tos, kam ir negatīvi testi. Tomēr no Ekonomikas ministrijas puses negaidīti nācis paziņojums, – arī telpās strādājošajam personālam jābūt vakcinētam.

Lasi vēl – Ēdināšana iekštelpās: uzņēmējiem daudz neskaidrību par drošības prasību īstenošanu praksē

“Līdz šim bija skaidras un gaišas norādes, ka darbiniekiem būs jāstrādā maskās un viss pārējais. Vakardien norādīja, ka visiem darbiniekiem – arī tiem, kas apkalpos un atrodas zālē, – jābūt vakcinētiem. Pārējo mēs bijām izgājuši, vakar vēl plkst. 15.00 mēs bijām gatavi atvērties,” stāsta “Vairāk saules” īpašnieks Endijs Bērziņš.

Šā iemesla dēļ restorāni arī otrdien darbu turpinot tikai terašu režīmā. Bērziņš arī stāsta, – viņš neesot dzirdējis, ka kāds no 250 restorānu biedrības biedriem būtu gatavs atsākt darbību telpās.

Līdzīga situācija iezīmējas arī mazākās kafejnīcās ārpus galvaspilsētas. “Mēs laikam arī būsim viens no tiem uzņēmumiem, kas nešķiros cilvēkus. Cilvēki nāk uz terasēm, viņi vēlas ēst, viņi nāk pusdienās. Tad, kad viņi nāk, viņu nāk daudz. Lai cik mums maziņa vieta būtu, tomēr viņus visus izskatīt un izšķirot nebūtu viegli,” saka Ogres ēdināšanas vietas “Senjorita Kukū” līdzīpašnieks Jānis Haritons.

Šādas atbildes TV3 Ziņas saņēma arī uzrunātajos krogos citviet, piemēram, Siguldā un Ķekavā. Kādam nav pietiekami daudz vakcinētu darbinieku, vēl kāds tīri tehniski neredz iespēju šādā režīmā strādāt. Arī Latvijas Ēdinātāju apvienībā stāsta, – darbu atsākt iekštelpās ir gatava niecīga daļa biedru. Arī viņi akcentē, – prasība par vakcinētu personālu nākusi kā pārsteigums.

“Lai cik veiksmīgi vai neveiksmīgi ir motivēts darbinieks iet vakcinēties, vakcinēto cilvēku nepietiekamība ir ļoti liela. Tas pieminētais 48 stundu tests ir iespēja, bet mēs jau nevaram darbiniekiem to uzspiest,” pauž Latvijas Ēdinātāju apvienības valdes loceklis Guntis Bredovskis.

Uzņemot cilvēkus telpās, ēdinātājiem jānodrošina distances ievērošana, jākontrolē cilvēku skaits pie galdiņa un jāievēro citas prasības. No ierobežojumiem gan var izbēgt, ja restorāns izlemj uzņemt tikai vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas, atsakot ieeju cilvēkiem ar negatīvu testu kabatā. Tomēr šāds režīms vairumam esot pārlieku sarežģīts.

“Ielaist zālēs tikai vakcinētos cilvēkus un dabūt personālā tikai vakcinētos vai pārslimojušos cilvēkus – tas ir tuvu neiespējamam. Ja restorānā ir tikai viena tualete, noteikumi zaļajā modelī prasa vienu nodrošināt tikai vakcinētajiem un izslimojušajiem. Tas var būt šķērslis,” saka Latvijas Ēdinātāju apvienības valdes loceklis.

Bērni vecumā līdz 12 gadiem ar vecākiem ēdināšanas vietās var uzturēties bez vakcinēšanās sertifikāta un negatīva Covid-19 testa.

346 komentāri