Sukādes – veselīgs gardums, kas kļuvis par biznesu Latvijas mājražotājiem

Komentāri
Sukādes – veselīgs gardums, kas kļuvis par biznesu Latvijas mājražotājiem
Foto: F64

Domājot par veselību, uzturā iespējams arī kāds veselīgāks kārums. Viena no pēdējos gados populārākajām mājražošanas nozarēm ir sukāžu izgatavošana. Kas cilvēkus vilina ražot tieši sukādes?

Ieva Spriža liek žāvētavā aveņu masu, kas pēc tam pārtaps veselīgā gardumā. Sākumā domāja, ka pievērsīsies sukāžu gatavošanai, bet izdomāja savas receptes – salmiņus no avenēm, upenēm, zemenēm un citām ogām. Šobrīd viņai top piparkūku konfektes ar ogu un augļu pildījumu. To idejas autors bija Ievas trīsgadīgais dēls Kārlis.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Par mājražotāju Ieva kļuva pirms nepilna gada. Pirms tam strādāja valsts darbā par projektu vadītāja asistenti, bet pēc divu dēlu piedzimšanas kļuva skaidrs, ka atpakaļ tādā darbā vairs negrib atgriezties, un nu ir kļuvusi par gardumu meistari.

Bet viss sākās ar to, ka Sprižu ģimenei bija pārāk liels augļu dārzs, un visus gardumus nebija iespējams apēst, stāsta ģimenes galva, kurš nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Tieši viņš iedrošināja Ievu profesionāli pievērst uzmanību ogu un augļu pārstrādāšanai. Sukāžu izmaksas neveido vien augļi, ogas un cukurs.

Sukādes nevar ražot tikai tajā laikā, kad ir augļu un ogu raža, kas ir vien 2-3 mēneši gadā, tāpēc būtiskas ir izejmateriālu uzglabāšanas izmaksas saldētavās vai aukstuma kamerās.

Precīzu datu par to, cik daudz uzņēmēju ir pievērsušies šai nišai un kādā apjomā sukādes tiek ražotas, nav. Taču ar augu izcelsmes produktu pārstrādi, kas iekļauj arī augļus un ogas, šobrīd nodarbojas gandrīz 600 mājražotāju, pirms pieciem gadiem to skaits bija uz pusi mazāks. Šobrīd sukāžu nišas pārstāvji mēģina iekarot arī ārvalstu tirgus.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl