Rīgā visu ziemu varēs darboties āra kafejnīcas, bet uzņēmēji ir sarūgtināti, ka paziņojums nācis tik vēlu

3 komentāri

Rīgas dome lēmusi ļaut pie kafejnīcām izvietot terases arī ziemā. Galvenais mērķis – palielināt iespējas cilvēkiem uzturēties svaigā gaisā, kā arī sniegt iespēju pievilināt kuplāku skaitu apmeklētāju. Lai gan kopumā nozare ieceri vērtē atzinīgi, daudzi ir sarūgtināti, ka pašvaldības paziņojums nācis tik vēlu.

Līdz šim Rīgas domes saistošie noteikumi paredzēja, ka terases jānovāc līdz 1.novembrim. Šosezon kārtību mainīs.

“Rīgas pilsētas bāri un kafejnīcas varēs izvietot āra terases visa gada garumā, nevis tikai vasaras periodā. Tāpēc uzņēmēji, kuriem ir šāda vēlme, ir aicināti atstāt āra terases arī rudens un ziemas periodā,” saka Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP).

Izmaiņu mērķis ir ne tikai atbalstīt uzņēmējus, bet arī veicināt cilvēku uzturēšanos svaigā gaisā, kur iespēja inficēties ar koronavīrusu ir mazāka nekā telpās. Kopumā nozares pārstāvji ieceri vērtē atzinīgi.

“Es domāju, ka uzņēmēji ir ļoti iepriecināti, jo, protams, ka šajā kritiskajā situācijā jebkurš atbalsts ir ļoti, ļoti svarīgs. Tā ir salīdzinoši jauna lieta, bet šeit ir papildus iespēja uzņēmējiem diversificēt savu uzņēmējdarbību, piedāvāt karstus dzērienus, karstus ēdienus un varbūt veidot šo tradīciju,” pauž Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka jau svētdien terasēm jābūt novāktām, tādēļ daļa uzņēmēju atzīst, ka mēra paziņojums nāk daudz par vēlu. Tā kā terases uzstādīšana ir papildu izdevumi, daudzi uzņēmēji piedāvāto iespēju varētu nemaz neizmantot.

“Terasīte mums bija šeit visā tajā garumā. Jumtiņš, viss bija skaisti, viss bija jauki un novācām viņu laicīgi. Diemžēl, ka tas tik vēlu tika paziņots un es domāju, ka lielākā daļa to nerealizēs tikai tie, kuriem vēl ir palikušas kaut kādas terasītes nenovāktas. Tās ir finanses un dotajā momentā visi taupīs naudiņu un lieki netērēs, jo mēs jau nezinām, kā būs tālāk, vai mēs varēsim ēdinātāji un bāri un pārējie darboties,” norāda restorāna “Mio” vadītāja Evita Vilde-Onzule.

Tie, kuri terases novākt vēl nebija paspējuši, par jauno kārtību ir priecīgi, taču neslēpj, ka strādāt ārā, ziemā, nebūs viegli. Nāksies pielāgoties.

“No vienas puses tas ir labāk viesiem, tāpēc, ka tagad vēl tas Covid laiciņš un cilvēki tiešām uztraucās, mums piemēram restorāns ir maziņš un, kad visi tā tuvu sēž – daudziem nepatīk. No otras puses, tas ir grūti darbiniekiem, jo ir auksts, tiešām auksts un arī nav smuki, ka tu apkalpo viesus jakā,” teic “Golden coffee” vecākā viesmīle Liāna.

Tā kā aprīkot terases ar plediem un dažādiem sildelementiem neesot problēmu, par cilvēku vēlmi ieturēt maltīti ārtelpās, uzņēmēji nešaubās.