Restorāni sašutuši par valdības “muļļāšanos” ap āra terasēm: “Davai, noņemsim viņiem alkoholu”

51 komentārs

Restorānu īpašnieki steidz uzstādīt āra terases, lai jau 7. maijā pēc vairāku mēnešu ilgas neredzēšanās klātienē pie sevis sagaidītu vismaz pusdienotājus. Lai gan vairākos valdības noteiktajos darbības ierobežojumos tie saskata jēgu un loģiku, taču diskusijai par alkohola tirgošanu velta dzēlīgus komentārus, vēsta TV3 Ziņas.

Vēl nezinot valdības žņauga apmēru, restorānu tīkls “Vairāk saules” steidz darbam sagatavot četras āra terases. Tas ēdinātājiem kāpinās apgrozījumu. Uz katru terasi vismaz trīs darbinieki no dīkstāves pabalsta atgriezīsies atpakaļ ierindā. Uzņēmējus gan sadusmo valdības vēlme iegrožot āra terašu darbību.

Restorānu tīkla “Vairāk saules” īpašnieks Endijs Bērziņš

“Gribas pateikt – tāds pajoliņu bars. Vienu dienu ļaus, tad neļaus. Ziniet – davai, noņemsim viņiem alkoholu. Valdībā ir tā – katrs padomnieks katru mēslu, ko atnes, to valdība apspriež, muļļā. Nu, bļāviens! Man šķiet, jūs varētu domāt, kā vakcinēt cilvēkus pēc iespējas vairāk, nevis – vai Endijs pasniegs uz parastā vai porcelāna šķīvja.”

Restorāni izprastu prasību par vienu mājsaimniecību pie katra galda, bet absurda esot veselības ministra vēlme Covid-19 izplatības mazināšanas vārdā aizliegt piedzert alkoholu pie ēdiena. Neviens uz terasēm nežūpojot tā, lai izplatītu slimību.

“Nu, nav tā, ka cilvēki pusdienlaikā nāktu un dzertu pudeli pēc pudeles, vīnu pēc vīna. Nebija tā, ka te visi dzēra, pie stūriem vēma,” skaidro restorānu tīkla “Vairāk saules” īpašnieks Endijs Bērziņš.

Tiek pieļauts, ka valdība varētu noteikt uz terasēm atļautā alkohola stipruma griestus. Lai neapreibst tā, ka gribētu līst pie citiem cilvēkiem. Latvijas Restorānu biedrībā saka, – pērnvasar uz āra terasēm uzņēmēji apzinīgi kontrolējuši epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, un to darīt atkārtoti liela daļa jau trešdien, 5. maijā, parakstījušies kopējā memorandā. Valdības rīcība uzņēmējiem esot neizprotama.

Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis

“Kādam ir iepaticies ierobežot ierobežošanas pēc. Pieauguši cilvēki paši var pieņemt lēmumu, vai viņi baudīs vīna glāzi pie vakariņām. Protams, ka liela daļa no ēdinātāju ieņēmumiem ir alkohola tirdzniecība.”

Ārā terases aktīvi būvē daudzviet Vecrīgā. Gatavo ēdienkartes. Vecrīgā āra terašu sezonai ir sevišķi svarīga loma, jo tūristu trūkuma dēļ ēdinātāji vecpilsētā pandēmijā ir sevišķi cietuši. Āra terases pievilinātu vietējos iedzīvotājus. Daļu uzņēmēju tomēr neapmierina plānotais āra terašu darba laika ierobežojums.

“Darba laiks līdz plkst. 21.00 arī nebūtu īsti pareizs, jo mums ir ļoti liela interese no cilvēkiem, kas pašlaik jau rezervē. Valdībā, ministrijā ir apvainojušies uz to, ko izdarīja Saeima, un tāpēc sāk likt spieķus mums riteņos,” norāda Vecrīgas restorāna “Ogle” vadītājs Roberts Kurbaka.

TV3 Ziņas atgādina, ka valdība, pamatojoties uz mediķu brīdinājumiem par pieaugošo Covid-19 saslimstības līmeni, pagaidām vispār nevēlējās atļaut āra terašu darbību, lai novērstu cilvēku pulcēšanos un Covid-19 izplatības risku, taču par vasaras terašu atjaunošanu no 7. maija lēma Saeima.

51 komentārs