Pēc 10 gadu pārtraukuma Latvijā atkal pilnā sparā ražo alus iesalu

Komentāri

Pēc teju 10 gadu pārtraukuma Latvijā atkal atsākta alus iesala ražošana – tas notiek gan Staļģenē, Latraps iesalnīcā, gan Latgalē – Daugavpilī!

Līdz šim Latvijas alus ražotāji iesalu alus ražošanai iepirka Lietuvā, Čehijā, Slovākijā, Vācijā un Beļģijā, taču tagad miestiņu varēs ražot no pašmājās ražota iesala.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Daugavpilī lēmums par pašiem savas iesalnīcas izveidi tika pieņemts, būvējot jaunu alus ražotni.

Abas ieslanīcas – Latraps Staļģenē un Mamas D Daugavpilī – darbu sāka jau pērn, un abas izmanto kooperatīva zemnieku audzētos graudus. Daugavpils ražotne jau šogad plāno graudaudzēšanā iesaistīt arī vietējos Latgales zemniekus.

SIA Mamas D tehniskais direktors Igors Dzjubenko:

Tā ir ļoti perspektīva nozare. Pirmkārt, mēs dodam darbu zemniekiem, kuriem tagad būs 100% graudu noiets, un nākotnē varēsim lepoties, ka viss Latvijas alus būs ražots, izmantojot Latvijā ražotu iesalu. Protams, arī cenu politika spēlē savu lomu. Iesala cenā ļoti lielu daļu veido loģistikas izdevumi. Ir taču starpība – vest iesalu no ārzemēm vai tepat – no Latvijas.

Kā tiek ražots iesals?

Vispirms grauds tiek izmērcēts lielās mērcētavās, kas izskatās gluži kā lielas burbuļvannas. ”Mums ir jāpamodina grauds, kas snauž, lai tajā sāktu darboties visi bioķīmiskie procesi un sanāktu labs iesals. Tāpēc mēs graudus vispirms attīrām, mazgājam, dezinficējam un pēc tam sākam mērcēšanas procesu. Graudi atrodas ūdenī un visu laiku tiek apgādāti ar gaisu,” stāsta Tamāra Verbicka, SIA Mamas D iesalnīcas tehnoloģe.

Kad parādās pirmie mazie asniņi, graudi nonāk diedzētavā. ”Nākamajā posmā mēs jau varam sajust svaigo gurķu smaržu, te vēl aktīvāk notiek bioķīmiskie procesi,” LNT Ziņām stāstīja T. Verbicka.

Graudiem ir saldena garša, un tie ir bagāti ar B vitamīnu. Kad saberžot graudu, pirkstos jūtama ciete, iesals ir teju gatavs un tālāk to var žāvēt.

Skaties video!

Lasi vēl