Lielogu dzērveņu raža šogad Latvijā padevusies vidēja

Pievienot komentāru

Sals un sniegs ogām nekaitē nemaz – tās kļūst tikai gatavākas un sulīgākas. Lielogu dzērveņu plantācijās ražu dažkārt vāc pat Ziemas saulgriežos.

LNT Ziņas viesojās pie Brālīšu ģimenes saimniecībā “Piesaules” Talsu novadā, lai noskaidrotu, cik ražens padevies šis gads. Ģimene ar lielogu dzērveņu jeb dižbrūkleņu audzēšanu nodarbojas jau 25 gadus. Ogu dzimtene ir Amerika, bet tām patīk arī Latvijas purva augsne.

“Sākumā, 25 gadus atpakaļ mēs vispār neko nezinājām, tikai laimīgi kaut ko stādījām, beigās 10 gadi paiet, un viņa neražo, kā gribētos…Jārauj ārā. Žēl, nauda iztērēta, kopts, audzēts, bet neražo un neražo. Amerikā audzē tīrā smiltī, mums ir kūdra. Kā uz komposta kaudzes. Šai šķirnei tad nepatika. Citai patīk,” stāsta “Piesaule” saimnieks, lielogu dzērveņu audzētājs Dailis Brālītis.

Saimnieks aiz okeāna izgājis pamatīgu dzērveņu audzēšanas skolu. Kā nekā, tur dzērveņu audzēšanas industrija ir 200 gadus sena. No turienes atvesti ne vien stādi, bet arī dzērveņu lasīšanas mašīnas.

“Amerikā novākšana ir pavisam savādāka – tur lauks tiek appludināts, ogas uzpeld un ar tīklu atliek vien sasmelt kopā. Te šāda metode neiet cauri, pirmkārt, kur ņem ūdeni? Un, otrkārt, izmaksas,” bilst Brālītis.

Šogad uz rekordražu necerēt. Lai gan pavasarī no salnām laukus izdevies nosargāt, vasarā te nolijis tikai vienreiz. Šī gada ražu viņš vērtē kā vidēju.

Lai gan ogas ar katru salnu paliek sulīgāka, tās lasa jau tagad – kamēr cietas, jo pusgatavas vieglāk novācamas. Pēc tam tās nogatavinātas tiek saldētavā. Pēc diviem mēnešiem oga būs sulīga. Sulas apmērs 75%.

Dailis saimniecībā ir īsts izgudrotājs. Viņš uzkonstruējis ogu vācamo kombainu. Jo mazajiem lasītājiem jāstaigā līdzi, dienā sanācis noiet 12 kilometrus plus vēl pilnās ogu kastes jācilā. Mugura desmit gadu laikā bijusi čupā. Tad nu liktas lietā smadzenes.

“Skatījos pasaulē tāds nekas netiek piedāvāts. Kanādiešiem bija projekts, zvanīju – pārdosiet? Nē, jaunās tehnoloģijas nepārdosim. Nu labi, tad pats taisīšu. Internetā sameklēju zāles pļāvēju, sniega moci, abus apvienoju, samaisīju un iznāca ogu vācamais kombains. Var sēdēt virsū, mugura vairs nesāp…Man jau saka – met nost ogu biznesu, taisi kombainus,” saka Brālītis.

Kombains testēts jau četrus gadus, un tā ražīgums ir liels. 20 minūšu laikā toveris ir pilns, atliek vest uz furgonu un pēc tam prom uz saldētavu.

Izaudzētā raža tiek realizēta vairumtirdzniecībā. Kādreiz paši mēģinājuši gatavot pārstrādes produktus. Bet sapratuši – tas nav viņu ceļš. Latvijā kopumā ir 30 nopietni dzērveņu audzētāji.