Lauksaimnieki aizvien biežāk izmanto ķimikālijas, lai nelaistu postā ražu

Komentāri

Vasara ir laiks, kad augļus un dārzeņus var ēst uz nebēdu un priecāties par uzņemtajiem vitamīniem, taču retāk aizdomājamies arī par pesticīdu atliekām, kas nonāk organismā, ēdot ar ķimikālijām apstrādātu pārtiku. Centrālā statistikas pārvalde (CSP) izpētījusi pesticīdu izplatību, un secinājums – Latvijas augļu dārzos un dārzeņu laukos izmantoto pesticīdu daudzums ir viens no zemākajiem Eiropā. Tomēr, lai nelaistu ražu postā, lauksaimnieki ķimikālijas izmanto aizvien biežāk.

Augļi, kas mēnešiem nezaudē krāsu un formu, dārzeņi, kas nebojājas, bet ilgi turas svaigi – lauksaimniecībā izmantojamās sintētiskās ķimikālijas svin savu uzvaras gājienu pasaulē. Arī pie mums. Tiesa, Latvijā pesticīdu lietošanas apjoms joprojām ir viens no zemākajiem ES valstu vidū.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

CSP dati liecina, ka pērn Latvijā ar pesticīdiem no augļu dārziem visvairāk apstrādāti bumbieri un avenes, bet no dārzeņiem – kāposti, sīpoli, bietes un kartupeļi.

Daudz ķimikāliju izmantots, lai apkarotu augu slimības, citas – lai iznīcinātu kaitēkļus. Valsts augu aizsardzības dienests seko līdzi, vai pesticīdi tiek lietoti atbilstoši. Pērn sodīti 17 lauksaimnieki, kas nav ievērojuši prasības.

Dabas draugi gan akcentē, ka pesticīdi nevienā gadījumā nav droši – tie nodara neatgriezenisku kaitējumu gan videi, gan cilvēka veselībai. Lai tikai nelaistu vējā ražu, lauksaimnieki ķeras pie ķīmijas, kas gribot negribot ietekmē arī apkārtējos.

Kā piemēru zaļās brīvības vadītājs min zivis – tajās bīstamo vielu koncentrācija nereti ir daudz lielāka nekā gaļā. Bet, lai izvairītos no pesticīdiem piesātinātiem produktiem, dabas draugi iesaka ēst pārtiku, kas nākusi no bioloģiskajām saimniecībām.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl