1 komentārs
Latvijas pelēkos zirņus iekļauj ES nacionālo produktu reģistrā
FOTO: LETA

Latvijas pelēko zirņu šķirne Retrija iekļauta Eiropas Savienības (ES) nacionālo produktu reģistrā.

Patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā fiksēti vairāk nekā 700 produktu, no tiem Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – vairāk nekā 60 produktu, tostarp – arī Latvijas produkti – sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize, Carnikavas nēģi un tagad arī pelēkie zirņi.

Latvijas lielie pelēkie zirņi no citām šķirnēm atšķiras ar īpaši lielu masu – 1000 zirņu masa sasniedz 380 gramus.

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta, kurā tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām.

Uz šādu ES preču zīmi var pretendēt tikai tradicionāli produkti, kas tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai.

Šī preču zīme norāda, ka šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Ar riteni uz darbu. Arī ziemā!

Ar riteni uz darbu. Arī ziemā! 1

Vai Latvija varētu kļūt par velo zemi līdzīgi kā Nīderlande? Vai pie mums maz iespējams braukt ar riteni visu gadu? Un kā komfortabli ierasties savā birojā, ja esi minies uz darbu ar riteni ziemā?

Interesantākās 2018. gada grima tendences, ko Tu vari izmēģināt jau šodien!

Interesantākās 2018. gada grima tendences, ko Tu vari izmēģināt jau šodien!

2018. gads make-up pasaulē mirdz vēl spožāk nekā iepriekšējais. Tendenču virsotnēs gozējas metālisks spīdums, gliteri un pat uz ādas uzlīmējami akmentiņi, ļaujot mums uzmirdzēt kā dārgakmeņiem. Ja ar mirdzumu un spīdumu jau esam pazīstamas kopš pagājušā gada, tad viena toņa acu ēnas, izteikti kuplas skropstas un citas aktuālākās tendences vēl jāiepazīst. Esi gatava jauniem skaistuma piedzīvojumiem? Iepazīsties ar 10 interesantākajām grima tendencēm šajā gadā!

Lasi vēl