Latvija tērēs miljoniem eiro zemes platību uzpirkšanai

Komentāri

Ar vairāk nekā trīsreiz lielāku finansējumu – 14 miljoniem eiro – jau jūlijā darbu sāks Zemes fonds. Tā uzdevums būs uzpirkt un rezervēt lauksaimniekus interesējošas platības, lai tās varētu izmantot nākotnē.

Par lauksaimniecībā izmantojamu zemi Latvijā uzskatāmas platības 2,3 miljonu hektāru apmērā. Apstrādāti un aktīvā apritē gan ir tikai 1,5 miljoni. Pārējās teritorijas ir aizaugušas, jo īpašnieki tās nav ne pārdevuši, ne iznomājuši.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Mārtiņš Trons ir lauksaimnieks, kura ģimene darbojas Ludzas pusē, un Zemnieku Saeimas eksperts. Viņš ir pārliecināts, ka lauksaimniecība ar katru gadu nostiprinās kā viena no uzņēmējdarbības formām. Tādēļ svarīgi, lai potenciāli brīvās teritorijas būtu pieejamas zemniekiem, nevis uzpircējiem, kas pasteigsies priekšā.

Zemes fonds, par kuru runā jau vairākus gadus, savu darbību sāks no 1.jūlija. Tā pārvaldītājs būs bijusī Hipotēku un zemes banka, tagad – finanšu institūcija Altum.

Kopumā Latvijas zemes fonda rīcībā iedalīti līdzekļi 14 miljonu eiro apmērā. Taču pirmajā darbības gadā plāni ir pieticīgi. Tiks tērēts aptuveni miljons. Galvenokārt tādēļ, vietās, kur pircējs un pārdevējs viens otru jau ir atraduši, starpnieks nebūs vajadzīgs.

Piemēram, Zemgalē jau tagad zeme ir deficīts, un Zemes fonds vairāksolīšanā neiesaistīsies.

Īstā vieta būtu Latgale, kur tiktu pirkti perspektīvi īpašumi, kurus, kāds vēlas pārdot, savukārt lauksaimnieks šodien atļauties nevar, taču vēlēsies tos iegādāties rīt.

Kā apgalvo Zemkopības ministrijā, pirmie zvani, kad fonds sāks strādāt, tiek saņemti jau šobrīd.

Tiesa Zemes fonds negarantē, ka kaimiņš šo pašu zemi vēlāk neatpirks no viņiem. Jo valsts izvirzījusi mērķi, lai zeme tiktu apstrādāta un izmantota lauksaimniecībā.

Skaties video!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl