Komentāri

Ēdināšanas uzņēmumus un viesnīcas tagad vēl vairāk kontrolēs Valsts Ieņēmuma dienests, jo skandalozā Gan Bei krāpšanās ar kases sistēmām nav devusi mācību daļai citu šajā nozarē strādājošo. Tirgus spēlētāji, kas godīgi maksā nodokļus un neiejaucas kases aparātu sistēmās, Valsts ieņēmuma dienesta atklāto konkurentu krāpniecību gan nesauc par tirgus kropļošanu. 

Valsts Ieņēmumu dienests tīri fiziski nav spējīgs izkontrolēt katru no visiem 26 tūkstošiem kases aparātu un kases sistēmu visā Latvijā, taču esot nojaušams – 20% mazumtirdzniecības uzņēmumu un 19% pakalpojumu sniedzēji krāpjas. Apejot kases aparātus vai iejaucoties to darbībā, nedeklarētā apgrozījuma apjoms ir 1,8 miljardi eiro gadā, tādējādi pievienotās vērtības nodoklī nav nomaksāts teju pusmiljards eiro. Tā ir summa, ko valsts izjūt tieši un konkrēti.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Godīgie uzņēmēji, kuri maksā pilnīgi visus nodokļus un pat saņēmuši VID uzslavas, neizrāda dusmas pret krāpnieciskajiem tirgus dalībniekiem. Piemēram, Pica LuLu, kas pērn nodokļos nomaksāja 1 miljonu eiro drīzāk vērtē negodīgos konkurentus kā slimīgi alkatīgus.

”Daudz kas jau varētu kropļot konkurenci, bet mēs šajā gadījumā to tieši neizjūtam, jo mums tie rādītāji ir labi, un ir grūti pateikt, kā tas ilgtermiņā atsaucas uz uzņēmumu. Tas, ka mēs esam godīgi un maksājam nodokļus jau 20 gadus, parāda, ka var maksāt nodokļus un var būt izaugsme,” norāda Pizza LuLu mārketinga daļas vadītāja Inese Vētra.

Ārī Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija ir šokēta, ka skandalozais Gan Bei gadījums nav devis mācību citiem, ko pierāda VID vakar paziņotais – deviņos Vecrīgas uzņēmumos, tostarp restorānos un viesnīcs, atklātas krāpšanās ar kases aparātiem un sistēmām. Esot bail pat iedomāties, kas notiek visas Latvijas līmenī.

Taču, no otras puses, viesnīcu un restorānu asociācija izprotot iemeslus, kamdēļ daļa uzņēmumu joprojām iejaucas kases aparātos un kases sistēmās, skaidru naudu burtiski izņemot ārā un apejot nodokļos nomaksājamo summu.

Viesnīcu un restorānu asociācijā esošie uzņēmumu vadītāji februārī tiksies konferencē ar VID, kur pirmo reizi tik apjomīgi klātienē skaidros situācijas nopietnību. Bet asociācija un ēdināšanas uzņēmumu līderi rosināšot politiskas diskusijas par PVN likmes samazināšanu, jo šobrīd tas varētu būt efektīvākais veids iziešanai no ēnu ekonomikas.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl