Komentāri

Kaut lielveikalu plaukti mūsdienās vai lūst no alus piedāvājuma, alus darīšana mājas apstākļos atkal kļuvusi populāra. Lielākoties ar šo hobiju aizrāvušies alus estēti, kuriem veikalā pieejamais alus šķiet pārāk vienveidīgs un nedzīvs.  Dažiem alus darītājiem izdevies pašu spēkiem izveidot cienījamas brūvētavas, kas iemantojušas gan vietējo, gan ārzemju alusmīļu uzmanību.

Latgaļu brūveru dzimta un pārmantots talants

Piemēram, Ivo Brūvers nāk no senas latgaļu dzimtas – jau piektajā paaudzē ģimenes vīri meistarojuši alu, ar ko arī saistīts arī dzimtas uzvārds. Lai gan Ivo dzīvo un strādā Rīgā pavisam citā nozarē, alus darīšana nopietnā līmenī ir kluss sapnis, kuram, iespējams, kādreiz arī būs lemts piepildīties. Uz interviju Ivo atnesis pašbrūvētu miestiņu, kas iepildīts pudelē un pa ceļam sakratījies, reiz ticis “brīvībā”, nikni šņāc.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

No hobija līdz biznesam

Ar līdzīgu apņēmību pirms diviem gadiem alus darīšanai nopietni pieķērās aldaris Reinis Pļaviņš, kurš tagad kopā ar domubiedriem Rīgas centrā atvēris savu alus darītavu un krodziņu Labietis, kurā tirgo vairāk nekā teju 30 alus šķirnes.

Turklāt vasarā Reiņa brūvētais alus ir uz izķeršanu. Parasti jau nedēļu pirms Līgo alus krājumi jau iztirgoti. Pirms tam tie dzesējas īpaši aprīkotā telpā, kas iesaukta par Tundru.

Alus šķirņu nosaukumi Labietī vien ir ko vērti: Ķēniņmeita, Lenteņu Kāvējs, Pēteris Apinis, Pipars, Līgo Nakts, Trīs Indiāņi, un daudzi citi. Lai radītu unikālu garšu, alum pievieno pašmāju zālītes – ķimenes, pelašķi, virši, un mārsils. Aldari uzsver, ka alus brūvēšana ir ļoti radošs process, kas brīžiem pat robežojas ar mākslu.

Skaties foto un video!

Tests - ko tu zini par alus vēsturi?

Tests - ko tu zini par alus vēsturi? 8

Alus plūdi Londonā – vai tas maz ir iespējams? Izpildi testu par alus vēsturi, uzzini pārsteidzošus faktus un tiec pie sertifikāta! Neizpaliks arī balva.

Lasi vēl