Komentāri

Darbā, mājās vai viesos šobrīd gandrīz katram uz galda ir āboli – ir ražas laiks. Interesanti, ka šogad katrā reģionā ābolu raža ir citādāka un Zemgalē tā ir labāka nekā citviet.

Izrādās, ka tam par iemeslu ir nepastāvīgie laikapstākļi pavasarī un sausums vasarā. Vai ziemā Latvijā ēdīsim vietējos ābolus, un kā mūsu zemniekiem veicas ar šo augļu eksportu?

Ābolu audzētājs no Tukuma novada Guntis Ofkants tuvākajās divās nedēļās plāno novākt vēlās ābolu šķirnes, tostarp arī Spartānu. Ābeļu zaros šogad ir daudz sīku augļu.

Guntim Ofkantam ir 11 hektāru liels ābeļdārzs. Ar šo garšīgo kārumu audzēšanu sāka nodarboties pirms nepilniem 20 gadiem un nenožēlo.

Tā kā ābolu cena Latvijā ir atkarīga arī no poļu zemniekiem, jo to prece aizņem lielu tirgus daļu, šogad situācija izskatās cerīga, jo arī Polijā rekordlielas ražas nav bijušas. Vienīgais – āboli šajā rudens/ziemas sezonā var beigties ātrāk nekā iepriekšējā.

Zemnieki var pabarot Latviju ar āboliem, eksportēt gan būtu grūti, jo Polija ir spēcīgs konkurents, uzskata ābolu audzētājs no Bauskas novada Vladimirs Fišers. Viņš par ražu šogad nesūdzas – Zemgalē tā ir padevusies.

Āboli ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Tajos ir vairāk nekā 50 dažādu vērtīgu vielu. Starp citu, mūsu klimatiskie apstākļi šo augli padara īpaši aromātisku.

Skaties video:

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl