1 komentārs

No nākamā gada augļi, ogas un dārzeņi varētu kļūt mazliet lētāki – to ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu cer panākt Zemkopības ministrija (ZM).

Ministrija uzskata, ka zemāks PVN palīdzēs cīnīties ar ēnu ekonomiku, jo (pelēkā tirgus daļa šajā nozarē Latvijā) ir milzīga. Vai valdība tiešām lems par PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem, vēl gan nav skaidrs. Kritiķi brīdina par caurumu valsts budžetā, un arī cenu kritums iedzīvotājiem nebūs tik liels, kā varētu cerēt.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Diskusijas starp ierēdņiem un lauksaimniekiem par zemāku pievienotās vērtības nodokļa likmi pārtikai norit jau vairākus gadus. Šobrīd Zemkopības ministrija ierosinājusi PVN līdz 5% samazināt augļiem, ogām un dārzeņiem, jo to ražotāji īpaši cieš no augstā nodokļa.

Ringolds Arnītis

Ringolds Arnītis
Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs

Mūsu zinātnieki ir aprēķinājuši, ka ēnu ekonomika augļu, dārzeņu sektorā varētu būt 30, 40 varbūt pat vairāk procenti. Līdz ar to mūsu ražotāji, mūsu zemnieki vienkārši nav spējīgi konkurēt gan ar ievestajām precēm, gan ar tiem, kuri ražo nelegāli produkciju.

Problēmas sakne ir tajā, ka liels daudzums no ārvalstīm importētu lauku labumu tiek iztirgoti, nesamaksājot PVN, tādēļ nodokļa augtā likme grauj godīgo tirgus dalībnieku konkurētspēju. Pārtikas tirgus pētniece Ingūna Gulbe ieceri vērtē pozitīvi – tas samazināšot pārtikas cenas, sildīšot ekonomiku un samazināšot ēnu ekonomiku. Turklāt samazinātas PVN likmes pārtikai jau ir daudzās kaimiņvalstī

Ingūna Gulbe

Ingūna Gulbe
Pārtikas tirgus eksperte

Ja mums ir 21% un tur ir 5%, tad tie produkti veikala plauktā nekādi nevar maksāt vienādu summu. Cilvēkiem liekas, ka LV ražotāji un tirgotāji ir ļoti slikti, redz cik lielas mums cenas, bet tas nav saistīts ne ar ražotājiem, ne tirgotājiem, bet ar dažādo nodokļu likmi.

Skeptiskāks ir bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Viņš aizrāda, – dīvaini, ka šāds priekšlikums nāk dažas nedēļas pēc tam, kad pabeigta nodokļu reforma, nevis vienlaikus ar to. Lielu ietekmi uz visas Latvijas ekonomiku šis jauninājums neradīšot, bet tik tiešām varētu palīdzēt augļu un ogu ražotājiem konkurēt ar importu un ēnu ekonomiku. Iedzīvotāji savos maciņos izmaiņas jutīšot, bet ne tik stipri, kā varētu cerēt.

Mārtiņš Āboliņš

Mārtiņš Āboliņš
Bankas ”Citadele” ekonomists

Iedzīvotāju maciņos tas nu mēnesī vidēji eiro līdz divi uz cilvēku varētu to pozitīvo ietekmi iedot. Protams, viņš iedod visiem ne tikai mazāk turīgajiem. Bet arī turīgākajai sabiedrības daļai. Bet kāds eiro divi iedzīvotāju maciņos mēnesī varētu iekrist.

Visskarbākais kritiķis, kā ierasts, ir Finanšu ministrija. Tā uzskaita virkni iespējamo negatīvu seku, piemēram, būs kaut kur citur jāatrod vēl vismaz 5,7 miljoni eiro, lai aizlāpītu iztrūkumu un sabalansētu budžetu. Turklāt, ņemot vērā, ka Latvija ir Eiropas Savienībā, vienlīdz liels nodokļu atvieglojums pienāksies kā pie mums, tā Polijā, Lietuvā un citviet audzētiem gurķiem un āboliem.

Ilmārs Šņucins

Ilmārs Šņucins
Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks

Pirmkārt, tam ir jāatrod finansējums. Otrkārt, Finanšu ministrija ir skeptiska pret visiem atvieglojumiem, jo vienkāršāka sistēma ar vienkāršāku likmi, nodokļu likmi ir vieglāk administrējama, arī PVN jomā.

Tomēr Finanšu ministrija nesaka kategorisku nē – tā būšot politiska izšķiršanās. Informatīvo ziņojumu par PVN samazināšanu Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām valdība varētu izskatīt jau nākamnedēļ. Ja to atbalstīs, jaunā nodokļu likme tiks ieviesta jau no nākamā gada.

TOP komentāri

  • s
    0 0 0

    s

    Būtu labi, jo Fin.min. skatās ļoti tuvredzigi-pārtikas audzētāji savu zemi nevar pārcelt uz nodokļiem izdevigāku valsti, kā tas ir ar pārstrādātājiem un citiem ražotājiem.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl