Reirs: Finanšu ministrija neredz papildu finansējumu graudkopjiem

Komentāri

”Vispirms Zemkopības ministrijai ir jāanalizē pagājušās nedēļas otrajā pusē graudkopju sniegtie dati, ka šogad nozarei gaidāmi 220 miljoni eiro zaudējumi, un tad zemkopības ministram jānāk uz Ministru kabinetu ar priekšlikumiem, kā situāciju risināt. [..] Līdzekļu graudkopjiem nav ne šā gada valsts budžetā, ne arī nākamā gada budžeta projektā,” tā šorīt LNT raidījumā 900 sekundes norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Finanšu ministrs norādīja, ka nākamā gada budžetā nav paredzēts tiks liels finansējums graudkopjiem. Zemkopības nozarei nākamgad paredzēts 51 miljons eiro, kas ir pietiekami liels līdzekļu daudzums.

Arī šā gada valsts budžetā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nauda jau ir iztērēta un nav iespējas palīdzēt graudkopjiem, skaidroja finanšu ministrs.

Skaties.lv jau ziņoja, ka septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena – 149,5 eiro par tonnu, kamēr 2012. gadā šajā pašā laikā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro. Graudkopji lēš, ka cenas samazinājums, ziemāju pārsēšana, kā arī papildu kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ šogad radījušas zaudējumus 220 miljonu eiro apmērā.

Lai pārrunātu sarežģīto situāciju graudkopības nozarē un meklētu risinājumus iespējamam valsts atbalstam, šodien plānota zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un graudkopības kooperatīvu vadītāju tikšanās.
Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl