Covid-19 krīze: kad un vai varam sagaidīt, ka ēdinātāji un kafejnīcas drīkstēs atvērt ārā terases?

9 komentāri

Ēdināšanas uzņēmumi un kafejnīcas ne tikai vēlas, bet ir arī pārliecināti, ka spēj droši klientus apkalpot āra terasēs. Nozare izstrādājusi arī drošības protokolus, kā varētu notikt terašu atvēršana. Šis jautājums šodien skatīts arī Operatīvas vadības grupā. Tur lemts, – šobrīd Covid-19 izplatība cilvēkiem pulcēties ārā pie galdiņiem neļauj.

Diskusijas par iespēju atvērt āra terases starp ēdināšanas nozari un valdību ilgst jau kopš marta, taču joprojām šāda iespēja uzņēmējiem ir liegta. Tā vietā ēdienu ļauts izsniegt vien līdzi ņemšanai, un pircēji nereti to notiesā turpat blakus vai dodas uz tuvāko vietu, kur ir iespējams piesēst.

Lasi vēl: Viesmīlības nozare rosina nekavējoties ļaut strādāt āra terasēm

Nozares organizācijām tādēļ neizpratne, kamēr, piemēram, parkā ēst drīkst arī divas mājsaimniecības, sēžot āra terasēs tas joprojām nav ļauts.

“Terasēs, mūsuprāt, kas ir pieskatītas, galdiņi, krēsli ir dezinficēti, kur ir šīs distances ievērotas un attiecīgi galdiņi izvietoti, ir daudz drošāk. Un ir iespēja arī nomazgāt, dezinficēt rokas, kas nav iespējams parkā. Tā kā mēs uzskatām, ka tas ir daudz drošāk,” pauž Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Turklāt jau šobrīd nozare ir izstrādājusi drošas apkalpošanas protokolus. Un uzņēmumi gatavi kaut tūlīt tos ievērot, klientus apkalpojot pie āra galdiņiem.

To, ka terašu atvēršana būtu liels atbalsts uzņēmējiem, akcentē arī Tallinas ielas kvartāla pārstāvji. Šī ir viena no lielākajām āra atpūtas vietām Rīgā. Uzņēmēji lēš, ka pilnīgi droši, izretinot galdiņus, šeit varētu uzturēties pat vairāki simti klientu.

“Kopējā brīvā platība kvartālam ir vairāk nekā 4000 kvadrātmetru. Pagājušās vasaras piemērs, ja pareizi atceros, bija četri kvadrātmetri, tad tie ir vairāk nekā 1000 cilvēku vienlaikus. Patlaban daļa ēdinātāju strādā “uz līdzi ņemšanu’, daļa ir dīkstāvē. Bet lielākā daļa gatavojas un ieņem tādu zemo startu, lai tajā brīdī, kad tiek atvērtas terases, varētu arī sākt strādāt,” teic Tallinas ielas kvartāla projektu koordinatore Anda Vaičekone.

Jautājums par terašu atvēršanu galdā celts arī Operatīvās vadības grupā. Tomēr pēc vairāku stundu diskusijām nozares piedāvājums – terases atvērt – noraidīts. Galvenais arguments – laikā, kad Covid-19 saslimstība pieaug, šāds solis vienkārši nav pieļaujams.

“Viņi uzskata, ka kļūs sliktāk. Un tāpēc jebkas, ko mēs atveram no jauna, ir lielāks risks, mēs dodam sabiedrībai mājienu, ka ir labāk, bet labāk nav. Un tā mēs turpinām sēdēt,” saka Lauku tūrisma asociācijas ”Lauku ceļotājs” prezidente Asnate Ziemele.

Viņa pauž, šāda gaidīšana var nozīmēt to, ka ēdināšanas nozare piedzīvos sabrukumu: “Neviens nesēž arī uz pabalstiem vairāk nekā pusgadu. Pavāri ir aizgājuši, un restorāni… vismaz laukos tā ir sāpīga situācija. Un mēs pienāksim pēc šīs krīzes pie situācijas, kurā laukos vairs nebūs, kur paēst. Un punkts.”

Vēlreiz pie jautājuma, vai un kad āra terasēm varētu ļaut strādāt, plānots atgriezties maija vidū.