PDF pētījums: Lopkopība ir līdzvainīga bioloģiskās daudzveidības dramatiskā sarukšanā

5 komentāri
PDF pētījums: Lopkopība ir līdzvainīga bioloģiskās daudzveidības dramatiskā sarukšanā
SWNS/SCANPIX

Pasaules Dabas fonda (PDF) jaunākajā pētījumā secināts, ka lopkopības radītās negatīvās sekas ir lielākas, nekā uzskatīts līdz šim, un nozare ir līdzvainīga bioloģiskās daudzveidības dramatiskā sarukšanā, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes” .

PDF pētnieki secinājuši, ka cilvēki pārāk daudz ēd gaļu, bet par maz – dārzeņus. Lai gan aicinājums – piebremzēt gaļas patēriņu un ēdienkartē ieviest vairāk augu produktu – nav jauns, vides aktīvisti atkārtoti akcentē, – cilvēkiem beidzot jāapzinās, ka ēšanas paradumu maiņa nāk par labu dabai.

Kā norāda jaunākā pētījuma autori, pārtikas ražošana, un, jo īpaši lopkopība, vidi negatīvi ietekmē krietni vairāk, nekā līdz šim uzskatīts. Viņi uzsver, ka gaļas pārlieku lielas ražošanas dēļ ganāpulku pabarošanai un ganībām nepieciešams arvien vairāk lauksaimniecības zemes. Nozare vairo piesārņojumu un daļēji vainojama arī bioloģiskās daudzveidības sarukšanā.

Saskaņā ar PDF datiem 50 gados savvaļas dzīvnieku populācija ir samazinājusies par 68%. Dramatiskās samazināšanās cēlonis ir dzīvotņu zudums un ekosistēmu noplicināšana, ko veicinājusi arī mežu izciršana pārtikas ražošanas dēļ.

PDF norāda, ka, nesamazinot gaļas ražošanu, nebūs arī iespējams sasniegt mērķus, kas saistīti ar klimata pārmaiņu mazināšanu, lai bremzētu globālo sasilšanu.

5 komentāri