Krievija izmisīgi glābj rubli

Komentāri

Krievijas rubļa kurss šodien nokrities līdz visu laiku zemākajai vērtībai attiecībā pret dolāru, radot bažas par valsts ekonomikas attīstības izredzēm. Maskavas ielās aptaujātie cilvēki atzīst, ka veikalos sāk celties cenas.

Krievijas Centrālā banka šodien bija spiesta iejaukties, lai ar 1,7 miljardu dolāru injekciju apturētu pārāk strauju rubļa kursa krišanu – rīta pusē viens dolārs maksāja 41 rubli un 58 kapeikas, bet 1 eiro – 52 rubļus un 58 kapeikas, kas ir tuvu visu laiku zemākajam līmenim, kāds pret Eiropas vienoto valūtu tika sasniegts nedēļas sākumā.

Eksperti bažījas ka līdz ar naftas cenu krišanu arī rubļa kurss varētu kristies vēl vairāk, turklāt šo procesu negatīvi ietekmē arī Krievijas vadošā naftas ražotāja – uzņēmuma Rosneftj lūgums pēc valsts atbalsta 50 miljardu dolāru apmērā.  Tas ir vairāk nekā 40 miljardi, kurus Rietumvalstu sankciju skartais uzņēmums lūdza jau augustā.  Maskavas iedzīvotājiem ir dažādi viedokļi par nacionālās valūtas kursa kritumu.

Krievijas Centrālā banka automātiski iejaucas, kad rubļa vērtība pret divvalūtu grozu sasniedz augstāko robežu. Katra 350 miljonu dolāru intervence pabīda šo slieksni par 5 kapeikām.  Šogad šim mērķim banka izlietojusi jau 50 miljardus dolāru un tai var nākties celt procentu likmes, lai apturētu rubļa kursa krišanos un pakļautu inflāciju kontrolei.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl