Kašmīrā pēta safrāna ražas veicināšanas iespējas

2 komentāri
Kašmīrā pēta safrāna ražas veicināšanas iespējas
AP/SCANPIX

Safrāns ir garšviela zelta vērtē, tomēr izmaiņas gaisa temperatūrā un piesārņojums draud tā cenu vēl vairāk paaugstināt un vietām raža var arī iznīkt, tāpēc Kašmīras reģionā izveidots pētniecības un kultivācijas centrs “Garšvielu tehnoloģiju parks” ar mērķi glābt safrāna produkciju, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes”.

Safrāns ir ļoti trausla, grūti iegūstama garšviela. Smalkie safrāna krokusi mīl karstas vasaras un mitras, aukstas ziemas. Tagad noslēdzas tā ievākšanas laiks. Safrānu parasti novāc aptuveni divu nedēļu laikā rudenī.

Kašmīrā ir krokusiem patīkami laikapstākļi, tomēr arī šeit klimata izmaiņas, sausums, kā arī netālu no lielajām fabrikām nākošais piesārņojums apdraud ražu, ko ik gadu ievāc un par iztikas avotu sauc vietējie.

Tagad Kašmīrā izveidotais pētniecības un kultivācijas centrs dod iespēju gan lielākiem, gan mazākiem ražotājiem, neatkarīgajiem zemniekiem radīt labāku, kvalitatīvāku ražu, proti, tādu, kuru var pārdot par lielāku cenu.

Pētniecības centrā akcentē, ka ar viņu metodēm pēc viena kilograma ziedu pārstrādes zemnieki var iegūt par vidēji pieciem gramiem vairāk safrāna. Tas, iespējams, neizklausās kā milzu pieaugums, taču, ievācot garšvielu lielākos apjomos, ātri vien sakrājas vairāki simti, pat tūkstoši eiro.

Safrānu vēlāk rūpīgi iepako un sūta pārdošanai visā pasaulē. Vietējie jau simtiem gadu iecienījuši lietot safrānu Kašmīras tējas gatavošanā tas tiek arī bagātīgi lietots “vazvanā” jeb tradicionālajā Kašmīras kāzu mielastā.

Lai ievāktu vienu kilogramu safrāna, jānovāc vismaz 150 000 safrāna krokusu ziedu. Safrāna cena kilogramā ir atkarīga no tā kvalitātes un var svārstīties no 3000-10 000 un vairāk eiro.