Lietuvas iestāšanos eirozonā atbalstījis arī Eiropas Parlaments

Komentāri
Lietuvas iestāšanos eirozonā atbalstījis arī Eiropas Parlaments
Foto: AFP/LETA

Lietuvai no 2015. gada 1. janvāra ir jāpievienojas eirozonai, teikts Eiropas Parlaments (EP) trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

Līdz ar to balsojums atbalsta Eiropas Komisijas ierosinājumu un arī Eiropas Savienības dalībvalstu un valdību vadītāju politisko atbalstu jūnija Eiropadomes sanāksmē.

Deputāti atzinuši, ka Lietuva ir izpildījusi vajadzīgos kritērijus: vidējais inflācijas rādītājs Lietuvā bijis 0,6 % (ievērojami zem maksimālā atbilstības rādītāja 1,7%); 2013. gadā Lietuvas budžeta deficīts bijis 2,1 % apmērā (jābūt zem 3%), savukārt valsts parāds veidojis vien 39,4 % no iekšzemes kopprodukta (jābūt zem 60%).

Parlamenta ierosinājumu pieņēma, 545 deputātiem balsojot “par”, 116 “pret” un 34 “atturoties”.

“Šodienas balsojums ir labas ziņas Lietuvai, Baltijai un Eiropas stabilitātei. Kopš 2006. gada Lietuva ieguldījusi daudz darba, lai panāktu zemu inflāciju, stabilu valūtas kursu, zemu budžeta deficītu un pieņemamus iekšzemes kopprodukta rādītājus. Laipni lūgta eirozonā, Lietuva!” pauda ziņojuma sagatavotājs, deputāts Verners Langens (EPP, DE).

EP ir konsultatīva nozīme potenciālo eirozonas dalībvalstu atbilstības izvērtēšanā. Galīgo un oficiālo atļauju sniegs ES Vispārējo lietu padome 23. jūlija sanāksmē.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl