Eiroparlamentāriešiem vairs neļaus piepelnīties ar lobēšanas pakalpojumu sniegšanu

Komentāri

Eiropas Parlaments (EP) palicis zem palielināmā stikla lobistus un beidzot noteicis aizliegumu deputātiem pašiem piepelnīties ar lobēšanu. Nauda, vara un korupcija iet roku rokā pat augstākajos Eiropas gaiteņos, un izmaiņas skars arī deputātu deklarācijas, tām jākļūst “caurspīdīgākām”. 

Novembrī Vāciju pāršalca skandāls – izrādījās, ka uzņēmums “Network Media GmbH” par tikšanos ar sociāldemokrātu politiķiem, no uzņēmumiem un lobistiem iekasēja trīs līdz 7 tūkstošiem eiro. Šī ir aisberga redzamā daļa, jo darījumi parasti tiek turēti slepenībā. Atliek vien minēt, cik lielas summas politiķi iekasē par izņēmumiem labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Ar vairāk nekā 500 balsīm par un 130 pret, EP lēma uzlikt stingrākus grožus deputātu iespējām, pašiem pēc darba gaitu beigām, pārsēsties otrā nometnē un kļūt pat lobistiem. Un beidzot – Rīcības kodekss ietver skaidru aizliegumu esošajiem EP deputātiem pieņemt apmaksātu lobēšanas darbu.

Ar lobēšanu nodarbojas visi lielie uzņēmumi, kuri cenšas panākt likumu izmaiņas, lai gūtu peļņu vai gremdēt konkurentus.

Tiek lēsts, ka Briselē vien ir 15 000 lobistu un 2500 oficiālu lobistu aģentūru. Viņu aktīvo, pat uzmācīgo rosību izjutuši arī Latvijas eiroparlamentārieši.

Izmaiņas skar arī deklarācijas. EP deputātu finansiālo interešu deklarācijām jābūt detalizētākām, tās regulāri jāatjaunina un jāpārbauda. Parlamentā netrūkst arī skeptiķu, kas ir pārliecināti, ka šīs izmaiņas negodprātīgiem deputātiem radīs vien vieglus šķēršļus, lai turpinātu pildīt naudas maku un slēpto sponsoru intereses.

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl