2 komentāri
Jānis Blūms: Es pārliecinājos, ka ēdiens var izmainīt karjeru
Foto: LETA

Pavasaris ir laiks, kad aizvien vairāk sākam domāt par savu uzturu. Veselīga un pārdomāta uztura piekritējs ir arī viens no Latvijā vadošajiem basketbolistiem, Latvijas izlases kapteinis, VEF Rīga kapteinis Jānis Blūms, kurš stāsta par to, ka tieši pareizs uzturs ir viena no panākumu atslēgām sportā, un to iesaka atcerēties arī tiem, kas sporto prieka pēc. 

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Cīņa par uzvaru katrā spēlē

Jānis Blūms

Jānis Blūms

Viens mērķis jau ir izpildīts, VTB Vienotajā līgā zemāk par 7. vietu mēs vairs nevaram nokļūt, kas nozīmē, ka izslēgšanas turnīrā jau esam tikuši. Pirms sezonas daudzi šaubījās, ka mēs to varēsim, bet, kā jau es minēju pirms sezonas, parakstot līgumu, mēs katrā spēlē cīnīsimies par uzvaru, un VTB līgā to arī īstenojām. Uzvaru un zaudējumu skaits ir vienāds, un otro reizi vēsturē VEF ir ticis VTB playoff. Ar prieku arī vēroju, ka ir izlīdzinājies līmenis Latvijas Basketbola līgā, šobrīd tas ir diezgan augsts. Visas komandas ir līdzīgas, to pierāda arī gadījumi, kad Ventspils un VEF paklūp pret citām komandām. Pozitīvās pārmaiņas ir ļoti globālas – spēlētāji nopietnāk seko līdzi sāncenšu spēlēm, skatās video, analizē kļūdas – gan savas, gan citu. Arī treneri paliek inteliģentāki un zinošāki, tāpēc droši var teikt, ka basketbols aug.

Vairs nevar spēlēt relaksējoties

Jānis Blūms

Jānis Blūms

Vienu brīdi gan situācija bija pavisam traka, tas bija laikā, kad tikko sāku spēlēt Latvijas basketbola līgā, aptuveni 2000. gadā. Bija Ventspils un Brocēni, kas bija soli priekšā pārējiem. Šobrīd, kā jau teicu, līmenis ir izlīdzinājies, un, lai gan šķiet, ka Ventspils un VEF ir favorīti, ir jāsaspringst uz katru spēli. Relaksējoties vairs nevar uzvarēt! Pēc aptuveni 10 gadu prombūtnes esmu atpakaļ Latvijā un sajūtas noteikti ir citādākas. Pirmkārt, tolaik jau pats biju jaunāks, spēlēju Ventspilī, kur nenoliedzami bija tā sajūta, ka esam galvas tiesu pārāki par citiem, bet šajos 10 gados daudz kas ir mainījies – ir daudz talantīgu spēlētāju un daudz talantīgu treneru. Otrkārt, salīdzinot spēlēšanu ārzemēs un Latvijā, jāsaka, ka spēlēt mājās ir grūtāk. Pēdējos gados esmu pieradis spēlēt augsta līmeņa komandās 15-20 tūkstošu fanu klātbūtnē, turklāt ar spēlētājiem, kas redz soli uz priekšu. Latvijā sanāk spēlēt ar daudz jauniem spēlētājiem, kuriem vēl nav tik liela pieredze un spēles stils krasi atšķiras. Bet viss nāk ar laiku un treniņiem.

Iedvesmojoties no Novāka Džokoviča

Jānis Blūms

Jānis Blūms

Es pats esmu daudz iedvesmojies no tenisista Novāka Džokoviča. Savā grāmatā slavenais tenisists raksta, kā ēdiens izmainīja viņa karjeru, un es tam pilnīgi piekrītu – mainot savus uztura paradumus, arī es pārliecinājos, ka ēdiens var izmainīt karjeru. Šobrīd pieturos pie vairākiem priekšnosacījumiem – ēdu mazākām porcijām, bet biežāk. Turklāt pusdienojot cenšos ievērot lielāku pauzi starp pirmo un otro ēdienu, lai nejustu smagumu un diskomfortu. Nelietoju alkoholu, izvairos arī no gāzētajiem dzērieniem un alus. It kā jau sportistam tas būtu pašsaprotami, bet, ticiet man, ne visi sportisti to ievēro. Izmainot šķietami sīkumus, ātri vien pamani, kā uzlabojas pašsajūta, un pakāpeniski var kļūt par kvalitatīvāku sportistu. Tā patiešām ir – ja ir divi vienādi sportisti, kuri arī trenējas vienlīdz daudz, taču viens ievēro pareizu uzturu, bet otrs nē, arī viņu rezultāti un sniegums būs krietni atšķirīgs. Nepareizs uzturs rada papildu nogurumu, kas var būt izšķirošs atbildīgos spēles brīžos.

Ūdens jādzer daudz un vēl vairāk

Jānis Blūms

Jānis Blūms

Viena no būtiskām lietām ir ūdens, jādzer daudz un vēl vairāk. Īpaši, ja organisms ir sauss. Zinu, ka daudzi ārsti iesaka izdzert 2 līdz 4 litrus dienā, kā kurš nu uzskata. Es dzeru tik daudz, cik gribas, un vēl mazliet, un noteikti centīšos dzert vairāk. Aktīvi nodarbojoties ar sportu, mēs pastiprināti svīstam un strauji zaudējam ūdeni. Zinātāji saka, ka vienu stundu aktīvi sportojot, mums nepieciešams uzņemt apmēram 1 litru ūdens. Lai gan tagad plaši tiek rakstīts par to, ka plastmasas pudeles it kā esot kaitīgas u.c. lietām, es uzskatu, ka tas nedrīkst traucēt uzņemt nepieciešamo ūdens daudzumu. Jāapzinās, ka ūdens ir vitāli svarīgs veselībai un enerģijai, īpaši cilvēkiem, kuru ikdiena ir ļoti aktīva un pilna ar sportiskām aktivitātēm. Neskatoties uz to, ka nepīpēju un nelietoju alkoholu, man ir diezgan sauss organisms, apzinos, ka tāpēc būtu jādzer vēl vairāk ūdens. Tiem, kas lieto alkoholu, jāņem vērā, ka arī tas samazina ūdens daudzumu organismā.

Drīkst atļauties arī kādu našķi

Jānis Blūms

Jānis Blūms

Mana diena sākas jau astoņos no rīta, un pirmais treniņš ir jau pirms vienpadsmitiem dienā. Kā jau lielai daļai sportistu, arī man pirms vakara treniņa neiztrūkstoša sastāvdaļa ir neliela snauda stundas vai pusotras garumā. Mazliet grēkoju attiecībā uz miegu, kopā ar diendusu sanāk kādas deviņas stundas miega diennaktī, kaut gan sportistiem vajadzētu gulēt desmit vai vienpadsmit stundas.

Protams, nav jau tā, ka, ievērojot šādu uzturu, nekad negribas sagrēkot un apēst kādu našķi. To gan es sev neliedzu – uzskatu, ka drīkst atļauties arī našķus, tikai ar mēru. Pareizs un veselīgs uzturs nenozīmē organisma spīdzināšanu. Pēc smagas spēles neliedzu sev t.s. junk food – piemēram, kādu burgeru. Vismaz vienu reizi nedēļā drīkst. Tā ir ātrā enerģija, ātrie ogļhidrāti. Kad spēlēju Spānijā, mums pirms spēlēm lika ēst šokolādes kūku, kas dod ātru enerģijas lādiņu, to pašu cenšos ievērot arī Latvijā. Ja ikdienā ir smaga fiziska slodze, našķi nav nekāds noziegums, tas ir pat vajadzīgs!

Foto

TOP komentāri

  • Reinis
    +1 +1 0

    Reinis

    Prieks par Jāni. Īsts profesionālis, kas pierādījis, ka ar smagu darbu un pareizu attieksmi var sasniegt daudz un arī sportistam cienījamā vecumā spēlēt augstā līmenī. Malacis!
  • ja organisms sauss
    0 0 0

    ja organisms sauss

    Par ūdeni labi pateici, tikai ja organisms ir sauss, tam nepietiek smērvielas. Traumas sportā ir tā paša iemesla dēļ, ūdens locītavas un cīpslas neeļļo! Tā kā derēja vēl siltu vārītu sviestiņu vai kādu siltu eļļu no rīta apēst, daudz jau nevajag pa ēdamkarotei pietiks.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl