Kur atrodams labākais kebabs Rīgā?

0 Komentāru
Kur atrodams labākais kebabs Rīgā?
Anima Visual, Unsplash.com

Kas īsti ir kebabs? Ir neskaitāmi daudz atbilžu uz šo jautājumu, jo dažādos laikos un pasaules nostūros par kebabu sauc ēdienus, kas izskatās un garšo pavisam atšķirīgi. Atkarībā no reģiona un sezonalitātes kebabs var tikt papildināts ar svaigiem vai marinētiem dārzeņiem, zirņiem, pupām, mērcēm un visdažādākajām garšvielām. Viens gan ir skaidrs – kebabu pirmssākumi meklējami tūkstošiem gadu senā pagātnē un cepinātu gaļas šķēļu ēdiens pieminēts pat Homēra Iliādā.

Šajā rakstā mēģināsim noskaidrot, cik var būt dažādi kebabi, kāpēc tie ir tik izplatīti visā pasaulē un kur meklējami labākie kebabi Rīgā.

Vai zini, cik dažādi kebabi ir pasaulē?

Atbildēt, cik kebabu veidu ir pasaulē – nav iespējams. Visus pasaules kebabus vieno tikai viena lieta – tajos ir dažādos veidos marinēta grillēta, cepta, grauzdēta vai citādā veidā apstrādāta gaļa. Baltijas valstīs tik ļoti populārais šašliks arī tiek uzskatīts par kebaba veidu, tātad varam secināt, ka kebabi Latvijā tiek ēsti jau daudz vairāk kā piecdesmit gadu. To pat var nosaukt par vasaras saulgriežu ēdienu.

Tradicionāli kebabos izmanto jēra vai liellopu gaļu, retāk putna gaļu. Cūkgaļas izmantošana tradicionālajos kebabos nav pieļaujama, tās izmantošana biežāk notiek Baltijas un Rietumeiropas valstīs. Šobrīd Rīgā kebabnīcas atrodama ik uz stūra. Meniu.lv apkopojis lielu daļu ēstuvju, kur atrodami labākie kebabi Rīgā un arī citviet Latvijā. Populārākais no kebabu sortimenta, kas atrodams mūsu platuma grādos:

  • Ļuļa kebabs – tradicionāls Vidusāzijas gaļas ēdiens. Ļuļa kebabs, līdzīgi šaslikam, tiek cepts uz iesma, bet tiek izmantota ar garšvielām bagātināta maltā gaļa, parasti jēra gaļa;
  • Doner kebabs – kebabs no Turcijas, kas tiek gatavots uz vertikāla cepēja. Gaļa, sagriezta smalkās sķēlēs, var tikt pildīta pitas maizē kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci, bet var arī būt pasniegta uz šķīvja;
  • Šiš kebabs – Vidusjūras ēdiens, viens no populārākajiem kebabiem pasaulē. Lai arī mums šis nosaukums izklausās eksotisks, šiš no turku valodas tulkojams kā iesms, tātad – uz iesma cepta gaļa; Vai šī gaļa ir papildināta ar dārzeņiem vai ne – tas ir iestādes ziņā, jo priekšraksti nenorāda, kā būtu pareizi;
  • Shami kebabs – populārākais Indijā, sastāv no maltas liellopu vai jēra gaļas, kas cepta kopā ar zirņu masu un visdažādākajām garšvielām. Vārds shami tulkots no hindu valodas nozīmē vakars, tomēr nav ziņu par to, vai shami kebabs būtu piemērots tieši vakara ēdienreizēm;
  • Durum kebabs – populārs Turcijā. Vārds durum tulkojumā no turku valodas nozīmē ietīts, tātad neko nepasaka par ēdiena sastāvu, bet tikai par pasniegšanas veidu. Sastāva ziņā – tas ir doner kebabs, kas ietīts lavašā vai citā plāceņa tipa maizē. Turcijā tas ir ielas ēdiens, tikpat izplatīts, kā hotdogi ASV.

Šie ir tikai daži no meniu.lv atrodamajiem kebabu veidiem, kas var remdēt izsalkumu gan kā uzkoda, gan kā pamatēdiens.

Foto: Ryan Concepcion, Unsplash.com

Vai kebabs ir veselīgs?

Tas, protams, ir miljons dolāru jautājums. Kebabi mēdz būt tik garšīgi, ka pieskaitīt tos pie veselīgajiem ēdieniem būtu vairāk kā patīkami. Bet viedokļi dalās un viennozīmīgas atbildes nav. Kebabu dažādība ir tik liela, ka visus palikt zem viena nosaukuma gluži vienkārši nav iespējams. Ja par kebabu saucam labu grillētu gaļu uz iesma, kas papildināta ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem – tas noteikti būs veselīgs. Ja kebabs ir pitas maizē ietīts, stipri cepts bekons pārliets ar majonēzes mērci, diez vai to varētu saukt par veselīgu. Pieņēmums, ka kebabs varētu nepiederēt pie veselīgām ēdienreizēm balstīts faktā, ka tas satur vairāk taukvielu nekā pieaugušam cilvēkam nepieciešams dienas devā. Tomēr tas ir ļoti atšķirīgi katras ēstuves gadījumā, to ietekmē arī gaļas cepšanas veids un pievienotās mērces. Turcijā, protams, ir atrodami kebabi, kuru gatavošanā izmanto speķi, tomēr nav dzirdēts, ka šāds trekns gardums būtu atrodams arī Latvijā. Tāpēc labu kebabu no parasta kebaba atšķir tikai dažas svarīgākās lietas:

  • kvalitatīvi produkti;
  • svaigi produkti;
  • sastāvdaļu attiecība porcijā: 50% dārzeņi, 25% gaļas, 25% graudu.

Foto: Krisztian Tabori, Unsplash.com

Labākais kebabs – kur nogaršot?

Kurš ir labākais kebabs Rīgā – to var pateikt tikai katrs pats pēc savas gaumes, bet kebabi un to piedāvājums ir apskatāms meniu.lv. Vietnē apkopoti daudzi Rīgas un Latvijas restorāni un ēstuves. Aplikācija pieejama gan Android, gan iOS lietotājiem. Izmantojot filtrus ēstuves var meklēt pēc:

  • virtuves veida,
  • darba laika,
  • interjera,
  • atrašanās vietas,
  • un citiem parametriem, piemēram, vai tā ir piemērota ģimenēm, vai drīkst ņemt līdzi mājdzīvnieku u.c.

Vietnē meniu.lv atradīsi arī daudz interesantas informācijas par ēdieniem, ēstuvēm un produktiem, jo šī vietne ir domāta visiem, kas izsalkuši! Ienāc un atrodi gardāko kebabu, burgeru, picu vai daudzu citu valstu virtuves kulinārijas piedāvājumu! 

0 Komentāru