Kā uzcept gardas pankūkas bez kviešu miltiem un piena?

0 Komentāru
Kā uzcept gardas pankūkas bez kviešu miltiem un piena?
PUBLICITĀTES FOTO

Ierasti klasiskā pankūku mīkla sastāv no olām, kviešu miltiem, piena un ūdens. Ņemot vērā, ka mūsdienās arvien vairāk cilvēku diskutē par nepieciešamību no uztura izslēgt govs pienu, kā arī aktuāls ir bezglutēna uzturs, vai maz ir iespējams pagatavot šo bērnības gardumu bez puses ierasto sastāvdaļu?

Piena saldējums, putots piena mākonis kafijas krūzē, dažādi kulinārijas izstrādājumi un daudzi citi produkti, kuru sastāvā ir piens, diemžēl nav piemēroti katram no mums. Laktoze ir ogļhidrāts, kas sastopams pienā, un to var saturēt tādi produkti kā maize, kūkas un cepumi, maisījumi pankūku, biskvītu un cepumu pagatavošanai un citi. Ja cilvēkam ir diagnosticēta laktozes intolerance, tās izraisītos gremošanas traucējumus var novērst, no uztura izslēdzot produktus, kas satur laktozi, vai arī izvēloties alternatīvus produktus.

Pie alternatīvām govs piena aizstāšanai pieskaitāms sojas, rīsu un mandeļu piens. Katram no šiem dzērieniem ir sava konsistence, krāsa, kā arī aromāts. Tāpat ir pieejami arī šo dzērienu paveidi ar vaniļas, šokolādes un citām garšām. Tāpat kulinārijas izstrādājumu pagatavošanā nereti tiek izmantots sviests, taču gadījumos, kad laktozes klātesamība nav vēlama, lieliska alternatīva būs kokosriekstu eļļa, kas piešķirs arī vieglu kokosa garšu un smaržu.

Ne mazāk aktuāls ir jautājums par glutēna lietošanu uzturā. Glutēnu nelieto cilvēki, kas sirgst ar celiakiju vai kuriem ir alerģija pret kviešiem, kā arī tie, kas apzināti lieto veselīgu pārtiku un pilnībā ir izslēguši glutēnu no ēdienkartes – olbaltumvielas, ko satur graudaugi (rudzi, mieži un kvieši), kā arī visu šo šķirņu graudi. Līdz ar to nosacīti aizliegto produktu sarakstā ierindojas milti, putras, cepumi saldumi un citi našķi. Kā alternatīvu konditorejas izstrādājumu gatavošanā var izmantot rīsu, griķu, kukurūzas un mandeļu miltus, kā arī speciālus rūpnieciski ražotus bezglutēna miltus.

Glutēna izslēgšana no ēdienkartes nenozīmē pilnīgu atteikšanos no gardumiem vai pavāra cienīgu iemaņu nepieciešamību virtuvē, no bezglutēna miltiem iespējams pagatavot tos pašus ēdienus, ko no kviešu miltiem! Arī pārtikas ražotāji pievērš arvien vairāk uzmanības tādu produktu piedāvāšanā, kuri būtu piemēroti ikvienam, neizsauktu alerģiskas reakcijas un būtu ērti lietojami. Viens no šādiem ražotājiem ir AS ”Balticovo”, kas savā jaunajā produktu līnijā ”EVA” piedāvā gatavu plāno pankūku mīklu, kas pagatavota jau no iepriekšminētās kokosriekstu eļļas un rīsu miltiem, un satur mazāk kaloriju, salīdzinot ar sausajiem pankūku maisījumiem. Lieliska alternatīva, kas būs piemērota visiem kārummīļiem – bez laktozes un glutēna.

Baudiet mājās ceptu pankūku garšu un vieglu pagatavošanas procesu – atliek vien sakratīt, liet uz pannas – un gatavs! Apcepiet pankūkas brūnas un servējiet brokastīs, pasniedzot kopā ar ogu ievārījumu vai svaigiem augļiem!

0 Komentāru