Pa spēkam katram – vienkārša Jāņu siera recepte

Pievienot komentāru
Pa spēkam katram – vienkārša Jāņu siera recepte
Foto: LETA

Jāņi tuvojas ar joni, tādēļ pamazām jāsāk gatavoties svētku galda klāšanai. Visaplīgotākais, tūlīt pēc Jāņa un alus, noteikti ir siers. Tādēļ nav divu domu – sieram jābūt katra galda centrā.

Šī Jāņu siera recepte ir kā pamats. Nākamgad, kad būsi siera gatavotājs ar pieredzi, varēsi variēt, klāt liekot dažādas garšvielas.

Nepieciešamās sastāvdaļas

  • 1 kg biezpiena
  • 2-3 olas
  • 5 litri piena
  • 40-60 g sviesta (vai 1 glāze salda krējuma)
  • ½ l ūdens
  • Ķimenes, sāls

Pagatavošanas gaita

    • Ūdeni ar pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai
    • Nepārtraukti maisot, pievieno biezpienu
    • Kad masa sāk iet kunkuļos, lej klāt viegli sakultas olas, izkausētu sviestu un pieber ķimenes, samaisi
    • Masu nolej caurdurī, kur ieklāta samitrināta marle. Ripinot masu no viena marles stūra uz otru, notecina sūkalas
    • Liec masu atpakaļ katlā, pieber sāli un maisot karsē, līdz veidojas viendabīga masa – kā bumba
    • Bumbu liec marlē un izveido ripuli
    • Marles stūrus savirpini un iespied ripuļa viducī
    • Noslogo sieru starp diviem dēlīšiem vai diviem šķīvjiem, atdzesē un ieliec ledusskapī

Izdrukā savu Līgo špikeri šeit!