“Esi gardēdis” svētku noskaņās – šefpavārs Māris Jansons galdā ceļ tikai baltus ēdienus

Pievienot komentāru

“Esi gardēdis” 7. raidījumā pie Gundegas Skudriņas viesojas šefpavārs Māris Jansons. Svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, viņš gatavo baltu ēdienu – baltos sparģeļus ar olu mundierī un trifeļu mērci, kā arī rabarberus ar lavandas bizeju un cepumu drupačām. Par pavasara topa dzērienu noteikti kļūs skuju piešprice.

Māris atklāj ne vienu vien noderīgu virtuves triku, lai būtu gardāki ēdieni un ērtāk darboties virtuvē.  Kā panākt, lai virtuves dēlītis neslīd? Kā pārbaudīt labu meringu? Kāda ir pavāra ikdiena?

Gundega Skudriņa klās svētku galdu, lai pie baltā galdauta svinētu svētkus kopā ar noslēpumaino viesi un teiktu labus vārdus Latvijai.

Receptes

Skuju piešprice

  • Prosecco
  • Minerālūdens
  • Ledus

Skuju ūdens

  • 120 g jauno egļu skuju dzinumi
  • 1 l ūdens

Sīrupam

  • 100 g cukura
  • 100 g ūdens

Skuju ūdenim sablednē  skujas ar ūdeni un izkāš caur sietu. Sīrupam katliņā uzvāra ūdeni un izkausē cukuru, tad atdzesē. Skuju ūdeni sajauc ar sīrupu 1:1.
Glāzē lej 30 ml skuju sīrupu, 100 ml prosecco, 5 gabaliņus ledu. Pasniedz nekavējoties.

Sparģeļi ar olu mundierī un trifeļu mērci

  • 240 g (16 gab) baltie vai zaļie sparģeļi
  • 8 vistu olas
  • Eļļa
  • Baltais balzamiko etiķis
  • Sinepes Dijon
  • Trifeļu eļļa
  • Brioša maize vai tostermaize
  • Spināti

Sparģeļus nomizo, noskalo un noblanšē verdošā ūdenī līdz vel kraukšķīgi.
Pannā pielej ūdeni līdz malām. Olas bez čaulas laiž ūdenī vārīties 3 min. Izņem un ieliek siltā ūdenī līdz pasniegšanai.
Mērcei bļodā iesit 2 olas un 1 dzeltenumu.  Pievieno 1 ēdamkaroti ūdens. Saputo. Pievieno 1 tējkaroti sinepju. Lēnām lej klāt eļļu, lai veidojas emulsija un sabiezē.  Pievieno 3 ēdamkarotes balto balzamiko etiķi un 1ēdamkaroti trifeļu eļļu. Mērcei jābūt tādai, lai turas uz pirksta.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja un pasniedz nekavējoties.

Rabarberi ar lavandas bizeju un cepumu drupačām

  • 300 g rabarberu
  • 100 ml cukura sīrupa
  • 1 gab. anīsa zvaigzne
  • 4 smilšu mīklas cepumi
  • 100 g ogas
  • 8 zaķskābenes vai citi zaļumi
  • Bezē
  • Lavandas ziedi
  • 4 olas
  • 300 g cukurs
  • 1 citrons

Olas baltumus putotājā nedaudz viegli saputo, tad pieber šķipsnu cukura.
Cukuru liek mazā katliņā un pielej mazliet ūdeni – tā, lai paliek mitrs. Vāra sīrupu līdz 120 grādiem. Tad, putojot olas baltumu, pielej klāt sīrupu. Ieber šķipsnu lavandas un citrona sulu. Lēnām putojot, ļauj masai atdzist. Pilda konditorejas maisā.
Rabarberus nomizo un sagriež stieņos ap 3 cm. Liek katliņā ar mazliet ūdeni un anīsu. Pavāra 5 minūtes, tad pārlej sīrupu. Vāra līdz mazliet mīksti, bet vel kraukšķ.
Visas sastāvdaļas kārto uz izvēlētā šķīvja. Bezē apsvilina.