”Nāburgu būšana” StarFM. 8. raidījums: Meksikāņi, ciemos Havjers Garsija

0 Komentāru

Meksikas Savienotās Valstis jeb vienkārši Meksika – valsts, kuras vārds pēdējos gados mediju virsrakstos tiek locīts  vairāk nekā 3000 kilometru garās robežas ar Amerikas Savienotajām Valstīm un šā brīža ASV prezidenta vēlmes uzbūvēt sienu visas robežas garumā dēļ.

Ja kādu dienu Donalda Trampa solījumi kļūs par īstenību, iespējams, miljoniem tūristu dosies sienu aplūkot, bet pagaidām tūristus vairāk interesē īstas lietas, piemēram, viens no jaunajiem septiņiem pasaules brīnumiem – bijusī Maiju impērijas galvaspilsēta Čičenica un tajā esošo piramīda El Castillo. To ik gadu apmeklē vairāk nekā divi miljoni tūristu. Runājot par piramīdām, Meksika var lepoties arī ar pasaulē lielāko piramīdu – Čolulas piramīdu, tā slejas 66 metru augstumā.

Vēl viens pārsteidzošs fakts ir saistīs ar miestiņu – izrādās, Meksika ir lielākā alus eksportētājvalsts pasaulē, 2018. gadā no visa pasaules eksportētā alus, 28,5 procenti bija tieši no Meksikas.

Pārsteigumi ar to nebeidzas – domājot par Meksikas virtuvi, pirmie vārdi, kas nāk prātā ir burito, čimičangas un tako, bet nekļūdīsies tas, kurš sarakstam pievienos arī Cēzara salātus. Par salātu receptes autoru tiek uzskatīts itāļu imigrants Cēzars Kardinī, kurš 1924. gadā, strādājot Meksikā, radījis recepti pasaules slavu iemantojušajiem salātiem.

Pasaulē dzīvo vairāk nekā 120 miljoni meksikāņu, bet Latvijā viņi ir 31. Viens no viņiem – Havjers Garsija. Rīgā viņš ieradās 1992. gada un sākumā apmetās uz dzīvi Ķeipenē, kur pavadīja piecus gadus. Gluži kā Meksika, arī viņš ir pārsteigumu pilns.

Ja šodien Havjers Garsija ir Latvijā labi pazīstams šefpavārs, kurš iepazīstinājis mūs ar TEXMEX virtuvi – pirmos piecus gadus Latvijā viņš nodarbojās ar keramiku. Bet Latvijas vēsturē Havjers ieies kā pirmais meksikānis, kurš iegu­vis Lat­vi­jas pilsonību.

Mūsu šodienas “Nāburgu būšanas” viesis, savējais, Havjers Garsija!

0 Komentāru