Zinātnieki: zemesriekstu ēšana atvaira alerģiju

Komentāri
Zinātnieki: zemesriekstu ēšana atvaira alerģiju
Foto: Daniella Segura, Flickr

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka, lai izvairītos no alerģijas pret zemesriekstiem, vislabāk pret to cīnīties ar zemesriekstu ēšanu bērnībā.

Pētījumā, kas apgāž gadiem pastāvošos uzskatus, britu pētnieki apgalvo, ka var izvairīties no riska iedzīvoties alerģijā no zemesriekstiem, ja bērnam regulāri dod ēst zemesriekstus pirmajos 11 dzīves mēnešos.

Pētījumam tika izraudzīti 640 bērni, kuriem ir augsts risks iedzīvoties alerģijā no zemesriekstiem. Turklāt viņiem jau bija ekzēma vai alerģija no olām. Pusei no bērniem tika lūgts vismaz trīs reizes nedēļā lietot zemesriekstus saturošos produktus, otrai pusei – izvairīties no to lietošanas uzturā līdz piecu gadu vecumam. Rezultātā bērniem, kuri riekstus ēda, alerģija parādījās mazāk nekā vienam procentam, bet tiem, kuri tos neēda, alerģiju konstatēja gandrīz katram piektajam jeb 17 procentiem. Tas nozīmē, ka tiem, kuri regulāri ēduši zemesriekstus, ir par 80 procentiem mazāka zemesriekstu alerģijas izplatība.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl